Coachella 2012

 

 

zondag 30 november 2003

Google onder een vergrootglas

guy_fawkes.gif Sinds Google zoals eerder hier beschreven de lang verwachte beursgang aankondigde, wordt het bedrijf uiteraard een stuk kritischer benaderd. Fortune publiceerde een kritisch artikel over de groeiproblemen waarmee Google kampt. De frictie tussen de jonge oprichters Sergey Brin en Larry Page en de ervaren CEO Eric Schmidt (ex-Sun, ex-Novell) is erg herkenbaar. Brin en Page zijn beiden extreem intelligent en het is interessant om ze te zien balanceren op de dunne scheidslijn tussen het benodigde zelfvertrouwen en doorgeschoten arrogantie. Ze worden miljardair en proberen krampachtig om zichzelf te blijven, terwijl je jezelf op die leeftijd juist nog moet vinden. Lastig. En dan krijg je in Amerika, net als in Nederland, al snel je eigen parodieweblog ;-)

Overigens: Sergey Brin ontving een studiebeurs op Stanford op basis van zijn academische kwaliteiten en kreeg daarna met Google investeringen los van 's werelds beste investeringsmaatschappijen. In Nederland had hij nog niet eens een verblijfsvergunning gekregen. Dat was het cruciale meningsverschil dat Roel Pieper en Pim Fortuyn bespraken vlak voordat Fortuyn werd vermoord. Immigratie is het probleem niet. Het is het op de juiste wijze hanteren van de bestaande wetten, zoals deze week weer eens pijnlijk werd aangetoond.

23:36 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (55)


vrijdag 28 november 2003

Volgens het weblog van president Bush was hij pas vrijdag in Baghdad

GWB_a_logo1.gif Dave Winer merkte vanmorgen op dat het weblog van president Bush nog altijd geen melding maakte van diens bezoek aan Baghdad. Even gekeken en om 5:09 pm (East Coast tijd, neem ik aan) is het bericht alsnog verschenen: ruim 24 uur nadat Bush in Irak was. De president is gewoon een beetje traag, heeft ie vaker last van.

23:32 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (96)


donderdag 27 november 2003

Starsky & Hutch houden Amsterdam veilig

Vooruit, afgelopen zondagavond hadden ze misschien net vrijaf, toen iemand 19 kogels afvuurde op de gevel van Quote. Maar de helden van Ad Melkert en burgemeester Cohen - ik heb het uiteraard over de stadswachten - hebben hun lesje geleerd en zorgen er sindsdien voor dat er niets geks meer gebeurt aan het Koningsplein: twee kloeke stadswachten bekeurden vandaag de hoogwerker van de glaszetters die de nieuwe ramen bij Quote kwamen inzetten. Reden: zonder vergunning parkeren. Jammer dat de kranige Starsky & Hutch van de grachtengordel niet zijn ingezet ter bescherming van de directeur van Quote die vorige week een kogel door zijn kinderkamer heen kreeg gejaagd. Politiebescherming kon er ook al niet vanaf. Misschien tijd voor een nieuwe term: kutburgemeesters?
kraan_550.jpg

20:46 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (165)


dinsdag 25 november 2003

Een trieste dag

Gisteren werd ik gewekt door een sms-bericht dat bij Quote Media (de uitgeverij waarvoor ik Quotelog produceer) negentien kogels door de ramen waren geschoten.

Ik ken de directeur van Quote Media, Maarten van den Biggelaar, al sinds ik in 1991 een stageplaats bij hem lospeuterde. Toen ik in Amerika ging studeren, belde hij regelmatig op om te vragen hoe het ging. Ik heb hem voor het eerst internet laten zien in 1994, op mijn 'kamertje' in het huis van mijn ouders, terwijl Maarten op de rand van mijn bed zat met een kom van mijn moeders befaamde vruchtenyoghurt. Hij werd de eerste investeerder in Planet Internet en hoewel we daarna een fiks zakelijk meningsverschil kregen, zijn we altijd vrienden gebleven.

Twee weken geleden werd zijn dochtertje geboren. Afgelopen vrijdag ontdekte Maarten een kogel in de slaapkamer van zijn vierjarige zoontje. Niemand raakte gewond, de kogel was waarschijnlijk al op donderdagnacht afgeschoten. Wat kun je hier nou verder voor zinnigs over zeggen?

7:27 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (98)


zondag 23 november 2003

Wetenschap naar mijn hart

Op de University of Southern California (een uitstekende universiteit overigens) wordt nu het bijvak video game development gegeven. In Amerika heeft dat nut, hier zou dit vak in feite een cursus emigratie betekenen bij gebrek aan een Nederlandse game-industrie. [Via Jeff Jarvis.]

14:40 uur | rubriek: | Reactie(s) (62)


John Dvorak tegen weblogs

dvorak.jpg Columnist John Dvorak veegde deze week in zijn column voor PC Magazine de vloer aan met het idee dat weblogs een nieuwe revolutie inluiden. Steve Gillmor en Jim Lynch schoten direct in de verdediging. Dvorak stelt dat blogs niks voorstellen omdat de meeste mensen er na een tijdje mee zouden stoppen en omdat erkende mediabedrijven nu ook weblogs uitgeven. Ik vind het weer een typische internetdiscussie, veel geschreeuw om weinig. Weblogs zijn een format voor internetuitgaven en sommigen gebruiken dat format goed, anderen niet. Of de makers professionals zijn of amateurs boeit me niet, ik zie goede en slechte weblogs van beide soort.

Dvorak is overigens wel een boeiend figuur, zoals ik zelf mocht ondervinden toen ik een paar jaar geleden te gast was in zijn radioshow Real Computing voor National Public Radio. De gast voor mij werd zo'n beetje de studio uitgebromd, maar toen ik aan de beurt was leek zijn ergste gal gespuwd. Dvorak moest na de uitzending nog wel even kwijt dat je in Amsterdam nergens fatsoenlijk kunt eten. Hij zei het op een toon alsof het mijn schuld was.


0:49 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (66)


donderdag 20 november 2003

Karin Spaink is niet te vangen

karin.jpg Rondklikkend op Webwereld kwam ik dit artikel tegen over de strijd van publiciste Karin Spaink tegen de Scientology. Onvoorstelbaar dat die rechtzaak nog altijd loopt, nadat we al in 1995 het kort geding tegen Scientology hadden gewonnen. Karin zegt daarover op Webwereld: "Daarom heb ik ook een abonnement aangevraagd bij Planet Internet. Planet had dankzij KPN natuurlijk veel meer geld en meer ervaring hoe op te treden bij klachten over gebruikers. Ik heb toen Michiel Frackers (oprichter Planet Internet, MR) opgebeld met de vraag of ik een homepage kon krijgen. 'Ik denk dat we wel een gratis abonnement kunnen regelen', zei hij toen ik had uitgelegd waar het om ging." Grappig om na al die jaren te lezen hoe besluitvaardig ik op Karin overkwam, want ik herinner me dat ik helemaal niet zat te wachten op een rechtzaak. Maar het ging om een principiele kwestie m.b.t. de vrijheid van meningsuiting en ik ben nog altijd blij en trots dat wij (Planet) ons toen vrijwillig bij XS4ALL en Karin hebben gevoegd in het kort geding. Onze advocaten (Wouter Pors en Joris van Manen) waren erg goed.

Karin is natuurlijk een onvoorstelbaar mooi mens. Onze paden kruisten elkaar daarna alleen nog in dit voor mij bijna bizarre media-overzicht in de NRC, op de dag dat Karin op de radio sprak over haar boek over zelfmoord terwijl ik mijn boekje over mijn leven als internetfiguur kwam bespreken. De Scientology moet inmiddels toch weten dat een vrouw als Karin niet is te vangen. Ik wist dat al vanaf de avond dat ze bij Planet een avondje kwam Quaken en ik haar met nailgun noch rocket launcher wist neer te maaien. Had ik maar niet zo moeten bluffen dat ik geen medelijden heb met mooie meisjes in een rolstoel ;-)

4:31 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (2)


dinsdag 18 november 2003

We zijn allemaal nog kladbloggers

Na een weekje 'shaking hands & kissing babies' in Silicon Valley is duidelijk dat er een heuse bedrijfstak ontstaat rond bloggen. Niemand weet precies hoe er ooit winst gemaakt gaat worden, het is nog warmlopen zonder wedstrijd. De Economist schreef al eerder over de toenemende commerciele belangstelling. Dit artikel klopt niet helemaal, omdat August Capital nog niet in Technorati heeft geinvesteerd. Neoteny van Joi Ito heeft wel geinvesteerd in Six Apart van Ben en Mena Trott, die het regelrecht vanuit hun appartementje tot in Business 2.0 schopten. Opvallend aardige mensen, net zoals hun collega Anil Dash en Jason Shellen van Blogger. Die had de link van het jaar: naar een vraag uit de FAQ van Blogger met een tip over wat je moet doen als je moeder je blogt volgt en je ware aard ontdekt...

19:46 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (161)


dinsdag 11 november 2003

Yet Another Friends Rip Off

yafro.jpg Vanavond waren we bij IBD Network's Under the Radar in Mountain View, waar het onderwerp 'social networking' was. Vertegenwoordigers van vier bedrijven die zich tooien met dat nieuwe buzzword deden elk een vijf minuten durende presentatie, meestal een garantie voor 300 seconden onvervalst buzzword bingo. Helaas waren we te laat om het verbale vuurspugen te zien, maar verslagen staan hier en hier. Opvallend waren de meldingen van geslaagde financieringsrondes in deze sector. Ik vind social networking niet veel meer dan een ongegeneerde manier om geld te verdienen aan je vrienden en kennissen. Gelukkig zijn er altijd nog de mannen achter hotornot die snel op de trend inspringen met Yafro. En dat staat heel toepasselijk voor: Yet Another Friends Rip Off.

22:43 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (450)


maandag 10 november 2003

Boxes under the radar/Kastjes onder de radar

DCP_1976.JPG

UPDATE, January 27
Some information for English speaking visitors to this blog that got here through the Slashdot-article: just to get the story straight, the boxes in the picture on my site are similar to the ones that were featured in this week's PC World. There's nothing secret about these devices: they connect your tv to your home network. As I understand, they were seen all over this year's CES. What I wrote below in the original (Dutch) posting was that the Strangeberry guys drove to Fry's one day to buy the components to build these kind of devices. And that they managed to do so pretty quickly; meaning that these are smart guys and also that there's not much of a barrier to entry in this market - providing there is a market. I never meant to imply or infer that these were the kind of machines Strangeberry was actually developing as their core business, just that they are working on technology for this space. As the official Tivo statement says: 'Strangeberry has created technology (...) designed to enable the development of new broadband-based content delivery services.' And as you can judge by the resumes of the Strangeberry guys, they are software specialists, not hardware guys. Just to be clear: I am not associated with Strangeberry in any way. I am just a friend of Arthur's, as I wrote on my personal blog about the acquisition of Smartberry by Tivo. Anyway, thanks for stopping by. Makes me think of doing this media & technology blog in English... nah, too much work, and this was supposed to be a hobby ;-)

Original posting, November 10
In een voormalige winkel in Palo Alto zit een start up waarvan de oprichters op een lauwe dinsdagmiddag naar Fry's Electronics zijn gereden om componenten te kopen waaruit ze deze vreemde kastjes hebben gebouwd. Ik denk dat binnen twee jaar iedereen met een DSL- of kabelaansluiting zo'n kastje in huis heeft. Meer mag ik er van de oprichters niet over zeggen, want die hebben de illusie dat ik er veel van snap en dus veel kan verklappen, een tragisch misverstand. Ze zijn heel bedreven in het 'onder de radar' blijven, maar intussen lopen bedrijven als Apple en Google de deur bij ze plat. Ik zie Philips of Shell niet zo snel audientie vragen bij een paar nerds uit Delft. Helaas.

22:08 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (2178)


« oktober 2003 december 2003 »