Coachella 2012

 

 

woensdag 3 december 2003

Het belang van Atom

RSS 2.0 tegen Atom, dat lijkt de stammenstrijd in blogland, zoals in dit enigszins taaie maar feitelijk zeer correcte artikel van Dare Obasanjo wordt toegelicht. Waarom is deze taaie materie zo interessant?

Sinds Microsoft Explorer 4.0 uitkwam is er feitelijk weinig nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de manier waarop informatie via internet wordt gedistribueerd. Iets abstracter bekeken heeft het world wide web eigenlijk nog altijd dezelfde voor en nadelen als in 1993, toen de eerste grafische web browser uitkwam. Met RSS veranderde dat, zoals Bob den Otter uitlegde in dit uitstekende artikel. Op dit moment is RSS voor het grote publiek op internet nog een abstracte technologie omdat RSS readers weinig gebruiksvriendelijk zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat wat ook de standaard voor weblogs moge worden, onherroepelijk zal uitgroeien tot de de facto standaard voor alle serieuze informatiedistributie op internet. Ook voor de professionele uitgevers. En ik zet in op Atom, omdat marktleiders Six Apart en Blogger zich samen achter deze standaard scharen. Hopelijk zal Microsoft zich met toekomstige browserversies conformeren aan deze standaard, zodat een breder publiek de voordelen van RSS zal kunnen ervaren.

[Update 6 december: Erwin meldt dat Microsoft in het nieuwe besturingssysteem Longhorn (vanaf 2006) RSS ondersteunt en specifieke browser support voor RSS dus niet nodig is. Bedankt, wist ik niet! Hier blijkt dus dat het de faco browsermonopolie van Microsoft innovatie knevelt. Want Microsoft maakt weinig haast met verdere uitbouw van browserfunctionaliteit, omdat die oorlog is gewonnen. Nadruk wordt gelegd op het besturingssysteem Longhorn en aan de hele geleidelijke penetratie van XP is zichtbaar dat dit niet snel zal leiden tot massale RSS adoptie onder een breed publiek. Mensen vervangen hun browsers veel sneller dan hun besturingssysteem.]

1:32 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (155)


« 30 november 2003 6 december 2003 »