Coachella 2012

 

 

maandag 22 december 2003

Salesforce.com naar de beurs

salesforce.jpg Afgelopen week maakte Salesforce.com bekend dat het een beursnotering aanvraagt. Salesforce verdubbelde de omzet in 2003 bijna van ruim 50 miljoen naar rond de 100 miljoen dollar. En het is winstgevend, waarmee het voldoet aan de ongeschreven wetten voor tech IPO's van voor de internet bubble: omzetverdubbeling, vier kwartalen winstgevendheid en ervaren management. CEO Marc Benioff komt van Oracle en haalde bij de start van Salesforce.com Oracle oprichter en CEO Larry Ellison binnen als aandeelhouder en commissaris. Ellison bekeek vanuit de Board de ontwikkeling van Salesforce.com met tevredenheid. Sterker nog, hij was zo onder de indruk van de 'software-huur voor verkopers' van Salesforce.com dat hij al snel aankondigde dat Oracle zelf zo'n produkt zou aanbieden. Van je commissarissen moet je het hebben. Benioff verwijderde Ellison toen wel uit de Board, maar naar goed Silicon Valley-gebruik zeggen beiden wel vrienden te zijn gebleven. Het is maar wat je definieert als vriendschap.

12:51 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (82)


vrijdag 12 december 2003

Blogads aardig initiatief

blogads.jpg Henry Copeland is begonnen met Blogads, een dienst waarbij adverteerders zelf een tekst en afbeelding kunnen invoeren als reclamevorm op weblogs.

Het lijkt erg op Google Ad Words, met als belangrijk verschil dat Blogads slechts twintig procent commissie vraagt voor het optreden als intermediair tussen de adverteerder en het weblog. De vraag is nu hoeveel adverteerders het aandurven om op weblogs te adverteren, waarbij er weinig garanties zijn op redactionele continuiteit.

Een dienst als Blogads lijkt in elk geval interessant om uit te proberen voor bedrijven zoals Netdirect, die vooral respons gedreven zijn en minder thematische campagnes plaatsen. Op dit moment lijkt Copeland met Blogads nog weinig serieuze adverteerders te hebben aangetrokken, maar in Nederland zijn adverteerders meestal vernieuwender dan in Amerika. Dus wie durft? Welke weblogger begint met reclame op zijn site zoals de afbeelding hier rechts? En welke adverteerder probeert het eens, bijvoorbeeld op Retecool of Geenstijl?

10:16 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (190)


zaterdag 6 december 2003

Het Nederlandse technologienieuws van de week

MarketXS neemt de Benelux-activiteiten over van Moneyline Telerate (pdf).

Een opvallende overname door een snel groeiend, succesvol Nederlands technologiebedrijf, van de Benelux-activiteiten van een wereldwijde speler. Vreemd dat alleen de Telegraaf en het FD dit nieuws afgelopen maandag meldden, waarbij het FD overigens de omzet van MarketXS op 20 miljard Euro inschatte. Een tikfoutje waarschijnlijk, want zover is MarketXS in drie jaar ook weer niet gekomen.

Was de melding van de overname door MarketXS op zich al nieuwswaardig, minstens zo opvallend was de aankondiging van een grootschalige financiering van het Amsterdamse bedrijf, EUR 16.5 mln in totaal (de grootste van het jaar in Nederland?), met een van de allergrootste Amerikaanse financiele partijen (de private equity tak van Bank One) als lead investor. Het MarketXS management plus personeel houdt de meerderheid van de aandelen. Ze zijn lekker bezig, daar op Schiphol.

3:28 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (73308)


woensdag 3 december 2003

Het belang van Atom

RSS 2.0 tegen Atom, dat lijkt de stammenstrijd in blogland, zoals in dit enigszins taaie maar feitelijk zeer correcte artikel van Dare Obasanjo wordt toegelicht. Waarom is deze taaie materie zo interessant?

Sinds Microsoft Explorer 4.0 uitkwam is er feitelijk weinig nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de manier waarop informatie via internet wordt gedistribueerd. Iets abstracter bekeken heeft het world wide web eigenlijk nog altijd dezelfde voor en nadelen als in 1993, toen de eerste grafische web browser uitkwam. Met RSS veranderde dat, zoals Bob den Otter uitlegde in dit uitstekende artikel. Op dit moment is RSS voor het grote publiek op internet nog een abstracte technologie omdat RSS readers weinig gebruiksvriendelijk zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat wat ook de standaard voor weblogs moge worden, onherroepelijk zal uitgroeien tot de de facto standaard voor alle serieuze informatiedistributie op internet. Ook voor de professionele uitgevers. En ik zet in op Atom, omdat marktleiders Six Apart en Blogger zich samen achter deze standaard scharen. Hopelijk zal Microsoft zich met toekomstige browserversies conformeren aan deze standaard, zodat een breder publiek de voordelen van RSS zal kunnen ervaren.

[Update 6 december: Erwin meldt dat Microsoft in het nieuwe besturingssysteem Longhorn (vanaf 2006) RSS ondersteunt en specifieke browser support voor RSS dus niet nodig is. Bedankt, wist ik niet! Hier blijkt dus dat het de faco browsermonopolie van Microsoft innovatie knevelt. Want Microsoft maakt weinig haast met verdere uitbouw van browserfunctionaliteit, omdat die oorlog is gewonnen. Nadruk wordt gelegd op het besturingssysteem Longhorn en aan de hele geleidelijke penetratie van XP is zichtbaar dat dit niet snel zal leiden tot massale RSS adoptie onder een breed publiek. Mensen vervangen hun browsers veel sneller dan hun besturingssysteem.]

1:32 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (155)


« november 2003 januari 2004 »