Coachella 2012

 

 

donderdag 12 februari 2004

De overeenkomst tussen Jan Timmer en Michael Eisner

roberts_comcast_disney.01 De sportwereld keek afgelopen vrijdag vol verbazing toe hoe ex-Philips topman Jan Timmer, in de technologiewereld vooral bekend als boegbeeld van het Millenniumplatform, als voorzitter van de Raad van Commissarissen van PSV een persconferentie gaf over de moeizame contractonderhandelingen met coach Hiddink. Een ongehoorde manifestatie van een gekrenkt ego, is de alom heersende opvatting. De initiŽle weigering van Disney-topman Michael Eisner om te onderhandelen over het overnamebod van Comcast, lijkt evenzeer meer ingegeven door zelfoverschatting dan zakelijke brille. Inmiddels bindt Eisner in onder druk van aandeelhouders, commissarissen en publieke opinie en is het bod 'officieel in overweging genomen' door Disney. Het bod van Comcast is overigens redelijk, maar zeker niet hoog gezien de koersontwikkeling van Disney gedurende de laatste twee jaar en de recent sterk verbeterde prestaties.

Een paar opmerkingen over de Comcast-Disney kwestie:

1. de door Comcast geboden prijs laat ruimte voor een andere partij om een beter bod te doen, waardoor de prijs wordt opgedreven. (In dit scenario verliest Eisner overigens gegarandeerd de strijd om zelfstandigheid.) Elke flinke bank op Wall Street bekijkt op dit moment welk bankconsortium rond een andere partij kan worden gevormd, om ook een bod op Disney te doen. Banken verdienen namelijk altijd goed bij een overname, terwijl dat voor de overnemende partij nog maar te bezien valt. Viacom en Liberty van John Malone zijn logische kandidaten voor zo'n tegenbod op Disney. Het kan voor hen alleen al nuttig zijn om de overnameprijs voor Comcast op te drijven en dat bedrijf, net als AOL Time Warner sinds die mislukte fusie, met een enorme schuld op te zadelen en dus de concurrentiekracht van Comcast te verminderen. Malone heeft een goed geheugen en nog een rekening met Comcast te vereffenen.

2. verticale integratie in de media werkt zelden, zoals al eerder in de VS gedemonstreerd door Time Warner en AOL en in Europa door Telefonica en Endemol. De beoogde synergie en schaalvoordelen ontstaan nauwelijks doordat de kern van de bedrijfsactiviteiten te sterk verschilt. Welk extra rendement heeft Endemol of Telefonica behaald sinds de overname, dat in de vroegere zelfstandige situatie van Endemol niet kon worden bereikt?

3. als een mediabedrijf (grote ego's, vermeend creatief) wordt overgenomen door een telecommunicatiebedrijf (gedomineerd door mensen die zich rationele denkers wanen), ontstaat er een dusdanig sterke cultuurclash dat een soepele integratie van bedrijfsonderdelen onmogelijk wordt. Mediamensen praten over kabelboeren of fiber cowboys, terwijl die op hun beurt mediamensen verslijten voor babbelzieke primadonna's. Het is opvallend hoe snel de media bij het nieuws over het Comcast-bod grijpen naar een opsomming van toekomstige assets bij een succesvolle Disney-Comcast fusie, zonder dit soort praktische overwegingen te benoemen. In Nederland herinneren we ons Sport 7 of Planet Internet en de publiekelijk bekend geworden tegenstellingen tussen de aandeelhouders bij die bedrijven. Planet werd 100% eigendom van KPN, dat o.a. Quote en de Telegraaf uitkocht, terwijl Sport 7 nu alleen nog bekend is als punchline van slechte komieken.

Achtergrondinformatie: De feiten van Disney en Comcast op een rijtje

3:13 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (490)


donderdag 12 februari 2004

Nieuw jaar, nieuwe site, nieuw programma?

Ruim anderhalve dag geen updates op dit kladblog vanwege een nieuw te lanceren site voor Quotenet en extra werk door een inspirerende lunch met Jort Kelder. Er wordt gewerkt aan een nieuw tv-programma dat conform de trend in medialand natuurlijk moet voldoen aan *het* criterium voor televisie in 2004. En als buzzword voor dat criterium kiest u...
1. voor crossmediaal;
2. voor multimediaal; en
3. voor multichannel.
Dat soort termen doen verlangen naar oude, lineaire, non interactieve programma's.

2:26 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (167)


« 10 februari 2004 13 februari 2004 »