Coachella 2012

 

 

donderdag 4 maart 2004

Je zou er sigarenbandjes van gaan sparen

rt4-5-11.gif Interessante hobby, zo'n website als RT11. Emerce meldt vandaag in een artikel dat HMG juridische stappen tegen RT11 overweegt. De Telegraaf heeft een soortgelijk bericht (nog niet online). Er is een gelijkenis met bepaalde mensen en programma's, zo lijkt de klacht van HMG te luiden. Dat zie je vaak bij een gelukte parodie. Frank de Grave in Kopspijkers zou bijvoorbeeld niet zo grappig zijn als de acteur die hem speelt minder op Frank de Grave zou lijken, dan op Frank de Boer.

Voor de duidelijkheid: het is absoluut niet de bedoeling om inbreuk te maken op het beeldmerk van welk bedrijf dan ook. De logo's van RTL4 en RTL5 lijken ook in geen enkel opzicht op dat van RT11. Enige verwarring zou begrijpelijk zijn als RT11 bijvoorbeeld RTL6 zou heten, hoewel dat helemaal geen gezellige naam is. Bewust is niet de merknaam RTL gebruikt, om alle verwarring te voorkomen. En om de begrippen Radio (R) en Televisie (T) exclusief voor te behouden aan slechts één onderneming, lijkt wat ver te gaan. De tekeningen van Dimme van der Hout, hoe goed ook, maken direct duidelijk dat Rob Oudkerk niet *echt* op tv een comeback maakt in de Ontdek je Plekje voor de Vieze Man, de Rode Loper.

RT11 gebruikt de website van een tv-station als vertelvorm en parodieert tegelijkertijd televisie. Niet alleen commerciele televisie en zeker niet alleen RTL4 of RTL5, maar alle televisie die het verdient. Zo stelt het Emerce-artikel dat Wintergasten 'een kruising tussen de 10 van Reinout Oerlemans en Wintertijd van Harry de Winter lijkt te zijn.' Emerce-journalist Tjeerd Wiersma komt net van RTL, dus een eventuele voorliefde voor RTL-programma's is hem vergeven na drie jaar loondienst bij de Luxemburgers, maar Wintergasten ('zondagavond, de hele zondagavond') lijkt qua naam en opzet eerder verdacht veel op Zomergasten van de VPRO...

Overigens was het grappig om te lezen dat 2 Man & een Apenkop, de maker van RT11, gekscherend door Wiersma wordt omschreven als een kunstenaarscollectief. En dat de maker van dit Kladblog zich 'een kriek lacht' is volledig correct geciteerd. Het was een kriek, of een hoedje. Want RT11 heeft niet voor niets als payoff 'gewoon de gezelligste omroep van Nederland.'

Update 15.25 uur: De kwestie HMG vs. RT11 komt vanavond aan bod bij SBS Shownieuws en RTL Boulevard. De stemming op het hoofdkwartier van RT11 is onverminderd opperbest.

1:20 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (57)


« 2 maart 2004 5 maart 2004 »