Coachella 2012

 

 

woensdag 16 juni 2004

Userland gehekeld, Six Apart gelauwerd

Terwijl Dave Winer wordt gehekeld vanwege het plotseling stopzetten van zijn gratis weblogdienst, worden Ben en Mena Trott van Six Apart, uitgerekend zijn grote tegenpolen in de Atom-RSS strijd die niemand boeit, bejubeld. Het is nog geen Tupac vs. Notorious BIG, maar de East Coast (Userland) - West Coast (Six Apart en Blogger) tegenstelling wordt steeds opvallender.

4:50 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (73)


zondag 6 juni 2004

Sympathiek ING pompt wat extra geld in noodlijdende interneteconomie

ING heeft iets uiterst boeiends te melden ('de vernieuwde positionering') aan het eigen personeel en adverteert daartoe o.a. bij MSN en Lycos met behulp van IP-targeting, waardoor de advertenties alleen verschijnen als er iemand vanuit het ING netwerk de sites bezoekt. Een paar dingen schieten te binnen:

1. als je intern iets te melden hebt, is dat gekke e-mail best wel een handig, snel en goedkoop communicatiemiddel. Of wordt e-mail van management binnen ING nog sneller weggegooid dan spam?

2. duizenden programmerende scholieren, laat staan echte topprogrammeurs, slaan bij het lezen van het Emerce-bericht collectief met hun voorhoofd tegen hun monitor. Want het moet met een vrij simpel programmaatje toch mogelijk zijn, als personeel vanuit het eigen netwerk internetsites bezoekt, pop ups en meer van dat soort moois te laten verschijnen in alle soorten en maten? Gratis tip voor ING: kijk eens naar Glue.

3. hoeveel kost ING deze gloednieuwe vorm van externe interne communicatie? Neem gemiddeld 10 euro per duizend bezoeken als tarief bij de betrokken sites en vermenigvuldig dat bedrag met het aantal in werktijd vrolijk rondsurfende ING-ers, en plaats uw gok in het reactiepaneel. De best onderbouwde inzending ontvangt van de maker van dit blog een gepersonaliseerde motiverende e-mail.

4. "Hé! Jij werkt toch bij de ING Bank?" Dat is de tekst die de ING-ers zien als ze in werktijd bij Lycos het foto-album van hun laatste vakantie bekijken. Een tekst van het niveau 'hee schatje, ken ik jou niet ergens van?' Toch is de campagneleider van ING gelukkig met zijn actie, want het gaat natuurlijk om resultaat: "de 'brand-awareness' bij het personeel van ING Bank is ook omhoog gegaan en ook dat was volgens Rijks deels doel van de actie." Wacht even: de brand wareness van *het eigen merk* is *binnen ING* omhoog gegaan? Er waren dus medewerkers bij ING, die niet wisten waar ze werkten? Ze lopen elke dag de bank binnen, starten de pc op en gaan aan het werk -of lekker surfen want dat is blijkbaar ook prima- zonder door te hebben bij welke bank ze ook weer werken. Terwijl het toch op de gevel staat, zou je denken. En dit zijn dezelfde mensen waar je je spaarcentjes door moet laten beheren.

5. Als het doel van deze campagne echt maximale brand awareness was binnen het bedrijf, om even lekker in marketingspeak mee te doen, had ING dan eigenlijk niet moeten adverteren op erotieksites, in plaats van op portals? Die hebben een veel groter marktaandeel dan portals en de advertentietarieven zijn een stuk aantrekkelijker. Hier is het bewijs. En nou niet aankomen met de dooddoener dat de vleessites geen goed Umfeld zijn voor ING, want de dames van plezier zijn van harte welkom om bij de ING te bankieren. Dan moet omgekeerd ook gelden dat de erotieksites goed genoeg zijn voor ING. Voor de marketingjongens: dat heet reciprocity marketing. Da' is.

6. De ING blijkt eigenlijk een hele leuke bank. Hoe langer je erover nadenkt, hoe genialer deze actie wordt. Het is gewoon een stunt. Daarom deze gratis copytip voor de volgende campagne: "Hee man, werk jij niet bij ING? Moest jij geen hypotheken slijten of wat beleggingsfondsjes? Neee, jij effe niet he. Want jij bent zo chill, dat je hier op MSN de laatste aflevering van Jong Zuid komt checken. Wij van ING vinden dat ook helemaal de bom. Wij van ING, houden van WWW. Rock on!" In marketingspeak: bij de target audience achter dit kladblog heeft een totale mind shift plaats gevonden qua brand perception.

0:29 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (74)


donderdag 3 juni 2004

Helaas geen verrassing bij Zembla

logo2.gif Bijna twee jaar geleden hadden verschillende amusementsprogramma's, varierend van RTL Boulevard tot het (kuch) legendarische Men's Talk, al items over war driving. Nerds reden rond om onbeveiligde wifi-netwerken op te sporen, zo werd onder andere vrolijk tikkend vanuit de ziekenhuistuin het netwerk van een ziekenhuis bij Utrecht bestudeerd. Dit was na 11 september en elke deskundoloog sprak zijn afschuw uit over de mogelijke kansen voor kwaadwillenden. Maar in een land waarin de meeste politici op basis van de ochtendkrant bekijken waar ze zich vandaag eens publiekelijk over gaan opwinden, gebeurde er natuurlijk niks. En dit keer was het niet meer de schuld van de vorige premier, die op zijn afstand van de samenleving het verschil niet kon zien tussen een computermuis en een Pokemon-kaart.

Vanavond toonde Zembla in een documentaire dat de digitale luiken bij Rijkswaterstaat nog altijd gezellig open staan. En werkelijk elk zinnig mens houdt zijn hart vast wat er gaat gebeuren met de aanstaande liberalisering van de energiemarkt. Het zal niet lang wachten zijn tot er een semi-wakker Kamerlid wat kansloze vragen aan een minister gaat stellen. Maar het zal heel lang wachten worden tot er daadwerkelijk iets gebeurt aan serieuze beveiliging van computernetwerken die ons drinkwater, elektriciteit en waterhuishouding reguleren. Daarvoor ontbreekt het de verantwoordelijke politici eenvoudigweg aan kennis en ervaring, maar vooral aan de benodigde politieke durf. Het is jammer, maar het is niet verrassend.

Tot slot, over de wondere wereld van de energiemarkt: een paar jaar geleden verloren we midden op de dag alle elektriciteit in het kantoor in San Francisco als slachtoffer van de rolling black outs, een resultaat van de blinde winstzucht van het naar later bleek boekhoudkundig harakiri plegende Enron. Een collega die was opgegroeid in de Gaza-strook liep ons kantoor uit en mompelde: 'At least in Gaza, we were prepared for this shit.' Californie was het niet en Nederland ook niet, zo werd vanavond in Zembla wederom aangetoond.

23:20 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (61)


woensdag 2 juni 2004

Google is geen echo van Netscape

Vanavond een panel over search engine marketing gemodereerd bij de Ipan. Een zeer tamme bedoening in vergelijking met een panel van vorige week. Jammer genoeg kon Marc Duijndam van Google niet deelnemen wegens de gebruikelijke stilteperiode voor een beursgang. Iedereen bleek het er wel over eens dat er geen probleem is met betaalde links bij search engines, zolang de bezoeker maar duidelijk ziet wat commercieel is en wat niet. En als de balans doorslaat naar commercie zullen de internetters ongetwijfeld direct hun heil zoeken bij minder opzichtig commerciele sites. Zoals Google ook begon.

In alle eerlijkheid is Google relatief gevrijwaard gebleven van ranzige advertenties in vergelijking met de concurrentie, maar vooral in vergelijking met veel sites van mediabedrijven. In een interview (wordt zodirect na 1 uur uitgezonden op radio 1) voor NCRV radio zei ik zojuist dat ik Google geen kwaadaardig bedrijf kan vinden en ook geen dreigende dominantie bespeur. Het zijn overwegend aardige mensen en ze voeden personeel en gasten te goed om echt kwaadaardig te zijn... Wie rondom de beursgang van Netscape zaken heeft gedaan met dat bedrijf, dat ooit ook begon als media darling, kent het verschil met Google. Van zaken doen met Netscape ging je vanzelf houden van Microsoft.

0:42 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (169)


dinsdag 1 juni 2004

Vanavond bij de IPAN: search engines

Overigens vindt vanavond in Hotel Arena in Amsterdam de maandelijkse bijeenkomst van de IPAN plaats. 'Michiel Frackers neemt 1 juni a.s. de sprekers, waaronder Ruud Smeets van Overture en Jan Willem Tusveld van Vinden.nl, onder vuur over zoekmachine marketing' meldt de IPAN-site. Dat spervuur van de moderator zal wel meevallen, aangezien Canal+ pas om 4 uur is begonnen met de uitzending van de Lakers tegen de Timberwolves.

4:21 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (256)


Hoe en waarom van een maandje logpauze

Zoals sommigen opmerkten is dit weblog een maand niet ververst. Dat kwam enerzijds door werk, anderzijds door reizen (voor werk en voor de lol, of wat als lollig begon), maar vooral door hobbies en grenzeloos gefaal met nieuw speelgoed.

Een paar conclusies:
17.jpg 1. switchen naar een Mac, of een Mac erbij nemen, is aardig, mits je de tijd en de kunde hebt om je foto's, je bookmarks en je rss-feeds vakkundig over te zetten. De maker van dit weblog ontbreekt het vooral aan kunde.

sphone_600_overview_pp01_lg.jpg 2. de Treo 600 is een fenomenaal handig apparaatje. Maar de fotokwaliteit is grenzeloos slecht en wordt slechts overtroffen in waardeloosheid door de dekking van KPN-dochter E-Plus in het Ruhrgebied, toch een druk bevolkt gebied en economisch niet onbelangrijk.

sonyt1.jpg 3. de nieuwe Sony T1 digitale camera is fantastisch. Tot 5 megapixels uit een miniscule camera en daarbij nog redelijk eenvoudig te bedienen.

4. Voor diegenen (hallo mam) die zich afvragen wat ik doe als dit weblog niet ververst, is het moblog de beste plek om even te kijken.

5. De 418 bezoeken die er gemiddeld in mei op deze site per dag kwamen moeten haast wel afkomstig zijn van geregeld 'pingende' rss-readers...

6. De prijs voor de vreemdste search query van afgelopen maand gaat naar degene die in het zoekveld 'Susannah strekt' intypte, een volslagen onbegrijpelijke zoekterm. Waarvoor hulde.

3:27 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (459)


« april 2004 juli 2004 »