Coachella 2012

 

 

woensdag 28 juli 2004

Over het verschil tussen Balkenende en Gates

In een eerdere posting werd al gelinkt naar een artikel voor de nieuwe IT-nieuwsbrief Let's Face IT over de overeenkomst tussen de voortkruipende Nederlandse economie en de afnemende groei van Microsoft. Dit artikel staat inmiddels in zijn geheel online. Het tweede deel, over de manier waarop Balkenende omgaat met innovatie, staat in de 'lees verder' hieronder en overlapt voor een groot deel met een eerdere posting over innovatiebeleid in Nederland van eerder dit jaar.

Lees verder...

0:34 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (109)


woensdag 7 juli 2004

Geen internethype, maar een langzame heropstanding van de technologiesector

Is de internethype terug, vraagt Smallzine zich af. Het antwoord is nee, het is eerder zo dat sommige media (zoals ook Elsevier vorige week) langzaam erkennen dat er nu ruim 10 miljoen Nederlanders op internet zitten en er door sommige bedrijven aardig winst wordt gemaakt. De situatie in de internetindustrie is goed vergelijkbaar met die in de luchtvaart: een enorme markt, maar weinig bedrijven van enig formaat maken fatsoenlijke winst. eBay, Yahoo en Google zijn de Southwest Airlines en JetBlue van de internetwereld.

De stand van zaken in de technologiesector anno 2004 is goed vergelijkbaar met die van begin jaren negentig: een industrie krabbelt langzaam op na een economische recessie. Venture capitalists zijn voorzichtig (zie http://www.frackers.com/2004/07/04/000237.html
" target="_blank">deze posting van afgelopen weekend
) zolang de beurzen niet aantrekken en vooral de groeiende bedrijven die al winstgevend zijn kunnen, tegen relatief lage waarderingen, kapitaal aantrekken om verder te groeien.

Voor echte starters is het een lastige situatie. Omdat een lange ontwikkeltijd van fundamentele technologie op dit moment moeilijk financierbaar is, zullen vooral kleinere bedrijven die werken in opdracht van klanten (en veelal maatwerk leveren) kunnen starten. Dat zijn bedrijven die technieken van anderen implementeren, maar waarvan weinig baanbrekends is te verwachten, aan beide zijden van de oceaan. En ook daarin lijkt de situatie op die van tien jaar terug. Niks mis mee, dat is de varkenscyclus van de technologiesector die terugloopt http://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley
" target="_blank">tot de jaren vijftig.

Tussen 1993 en 1997 stelde elke journalist de vraag: 'waarom doe je iets met internet, daar is toch geen geld te verdienen want alles is gratis?'
Vanaf 1998 tot 2001 veranderde dat in: 'je doet dit zeker alleen voor het geld?'
En vanaf 2001 klinkt het: 'zit je nou nog steeds met dat internet te rommelen?'
En het antwoord is al die jaren hetzelfde: ik vind het leuk en ik kan verder niet zo veel.

En oh ja, Smallzine http://www.smallzine.nl/pagina.php?template=artikel&id=8127
" target="_blank">vroeg zich ook af
wat 'het grote plan is achter mijn met Jort Kelder door Amsterdam en omgeving rennen'. Niet alles geloven wat in de Story staat, Smallzieners... Smallzine http://www.smallzine.nl/pagina.php?template=artikel&id=7927
" target="_blank">berichtte eind vorig jaar zelf
over mijn werk aan http://www.quotenet.nl/" target="_blank">Quotelog en http://www.frackers.com/2004/02/12/000124.html" target="_blank">ander Quote-werk werd op dit blog (met handige gratis zoekfunctie) vermeld. Overigens, de hoogwaterman kan helemaal niet rennen, dan breekt hij af in hele kleine stukjes cashmier.

Wat wel waar is: het ontbreken van Het Grote Plan. Het uitvoeren daarvan staat lijnrecht tegenover Het Grote Geluk leert de ervaring, vandaar.

1:38 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (216)


zondag 4 juli 2004

Het gaat lekker bij Real Networks (Rhapsody) en Tivo

Picture215_01Jul04.jpg Real Networks is vooral bekend van de onder de naam Real Player verpakte zwelwaar c.q. bloatware, maar Rhapsody, ontwikkeld door het vorig jaar door Real Networks gekochte listen.com, is een ondergewaardeerde dienst. iTunes is intuitiever en mooier voor het zoeken, kopen en branden van specifieke albums en nummers. Maar Rhapsody is veel handiger en leuker als je tijdens het werk achter de computer naar verschillende soorten muziek wilt luisteren die automatisch, zoals bij radio, wordt afgespeeld. Het gebruik maken van de handige 'sampler' en het luisteren naar een onbeperkt aantal nummers kost slechts $ 9,95 per maand, nummers branden kost $ 0,79 cent. Rhapsody is binnenkort ook in Europa beschikbaar, op dit moment helaas alleen nog voor mensen met een Amerikaanse credit card.

Picture208_29Jun04.jpg Een bezoek aan Tivo bood een aardige blik achter de schermen. Opvallend is vooral dat de groei van het aantal gebruikers accelereert en naar de 2 miljoen huishoudens gaat in de VS, terwijl het aantal opzeggers op het niveau ligt van mensen die stoppen met heroine of sex: nihil dus. Erg jammer dat Tivo voorlopig alleen beschikbaar blijft in Amerika en Engeland.

1:40 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (649)


Teveel venture capital in Silicon Valley?

Picture207_29Jun04.jpg De effectenbeurzen zouden altijd een jaar tot 18 maanden vooruit lopen op de economie. En omdat venture capitalists met hun investeringen op hun beurt weer vooruit lopen op een aantrekkend beursklimaat, is het interessant om de ontwikkelingen in vc-land te volgen.

In Silicon Valley trekken op dit moment de beste vc-fondsen opnieuw investeerders aan voor hun nieuwe fondsen, die echter gemiddeld wel kleiner (250 tot 400 miljoen dollar) zijn dan in het verleden. Dat betekent dat ze veelal minder investeringen zullen doen dan voorheen en waarschijnlijk ook voor kleinere bedragen. Terwijl dit voor de vc's betekent dat ze minder risico's lopen, betekent het voor hun aandeelhouders (de limited partners, LP's) dat ze minder kans maken om goed vertegenwoordigd te raken in de beste vc-fondsen en daardoor minder rendement zullen behalen. Het is dus dringen voor de pensioenfondsen en vermogende particulieren die normaliter de limited partners van een vc-fonds vormen. Een bekend top vc-fonds bekende zelfs 2 miljard dollar te kunnen ophalen, terwijl het 'slechts' 400 miljoen nodig had.

De kans is groot dat nu tweederangs vc's zullen profiteren van de beperkte omvang van de fondsen van de top vc's. Beleggen in deze minder begaafde vc's is echter riskant; in de jaren '90 haalde de top 5% van de vc's een rendement van ruim 200%, terwijl de top 25% het ruim drie keer zo slecht deed, om over de prestaties van de middenmoot der vc's nog maar te zwijgen. Beleggers in de tweederangs vc's moeten dus oppassen. En de kans is groot dat de tweederangs vc's nu, net als in de hype periode, zullen investeren in tweederangs ondernemingen die eigenlijk nooit gefinancierd zouden moeten worden. Weer een bubble, maar dan kleiner?

1:04 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (83)


« juni 2004 augustus 2004 »