Coachella 2012

 

 

maandag 25 oktober 2004

Antwoord op de vraag waar het gebeurt

De nieuwsbrief Communicatienieuws stelde voor de rubriek Forum de volgende vraag aan een aantal mensen uit de communicatie- en internetwereld: 'Waar gebeurt het? (In welke stad, buiten Nederland, wereldwijd). En dan bedoel ik op media/communicatiegebied. Wat heb je in deze stad gezien wat binnen drie jaar naar Nederland zal komen?' Dit was mijn antwoord:

Lees verder...

16:22 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (60)


vrijdag 22 oktober 2004

Kelvin en zijn Spunk-maten gaan helemaal crossmediaal

De basisscholier Kelvin begon op de site van schepper Edo Schoonbeek en jongerensite Spunk, om via het tv-programma VARA Laat uiteindelijk in een prachtig boek van uitgeverij Vassallucci te belanden: het heet klootzaken en biedt de levensbeschouwingen van een basisscholier die de winnaar van Idols net zo'n mogool vindt als jampeter. Een leesboek is mooi man, om je pleesteesjon op te zetten as ie te laag op de grond legt, zou Kelvin zelf waarschijnlijk zeggen. Mis Kelvin en de andere drie Spunk-boeken (pdf) niet, want zoals Arnon Grunberg zegt over het twintigjarige Spunk-talent Renske de Greef: 'Als Renske net zo goed over politiek als over sex zou schrijven, kunnen Heldring, Hofland en Blokker met pensioen.'

Vassallucci blijkt eens te meer een broedplaats voor jong talent, het boek van de maker van dit weblog niet meegerekend. Zo gaf het al eerder de boeken van de jonge talenten van McSweeney's uit in Nederland. En het Spunk Wintercafé in 't Blauwe Theehuis was gisterenavond een inspirerende bijeenkomst, dat deze winter elke eerste en derde donderdag van de maand wordt gehouden. Meer foto's van het eerste Spunk Wintercafé staan hier.

3:50 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (197)


vrijdag 15 oktober 2004

Discussie over commercialisering van weblogs

Niels Schultz van Reclameweek schreef een stukje op Marketingfacts.nl en verwerkt de interessante reacties in een artikel voor zijn reclametijdschrift. Als er zo driftig wordt gekopiepeest blijft dit weblog niet achter, dus in de 'lees verder' een reactie op dat artikel en de discussie, met een uitleg van de innovatieve actie van Trust rondom weblogs. (Het afwachten is wie daar een reactie op schrijft en alles bij elkaar bundelt in boekvorm.)

powered_by_trust2.jpg

Lees verder...

18:27 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (695)


Statistieken Nu.nl ook al eerbetoon aan André Hazes

Vanmiddag verscheen op Nu.nl heel even een link op de homepage naar een interessante statistiekenpagina. In ruim vijf maanden heeft Nu.nl volgens deze statistieken bijna driehonderd miljoen pageviews getoond, waarmee het aanzienlijk minder pageviews haalt dan de Telegraaf. Op 23 september behaalde Nu.nl het hoogste aantal pageviews in de gemeten periode met ruim vijf miljoen pageviews, door het trieste nieuws over André Hazes.

15:38 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (2832)


One artist left behind

Het onderwijsprogramma No Child Left Behind van president Bush is geen groot succes, maar het belang van goed onderwijs wordt onderstreept door de kunstenaar die de naam Van Gogh niet foutloos weet te schrijven. In een kunstwerk.

12:49 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (94)


zaterdag 9 oktober 2004

Waarom een lelijk bankstel eBay bedreigt

Het aardigste van weblogs is dat je regelmatig de gedachten van mensen leert kennen, die op geen enkele andere manier tot je kunnen komen. Brian Dear legt aan de hand van de verkoop van zijn bankstel uit waarom eBay, een bedrijf van 50 miljard, bedreigd wordt door een huis tuin en keuken-technologie als RSS. Aan iedereen die ooit vraagt waarom RSS relevant is, heeft Dear het antwoord gegeven. [Via John Battelle]

3:29 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (32)


Live bloggen tijdens Bush vs. Kerry

Journalist Arjan Dasselaar blogt nu, live, over het presidentieel debat. Bush komt drammerig en gehaast over en lijkt niet rustig te worden. Los van politieke voorkeur oogt Kerry, objectief gezien, presidentieler. Arjan, zondag weer tijdens dat andere titanengevecht dit weekend: Ellemieke Vermolen tegen Heleen van Royen?

3:18 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (54)


Revenge of de, eh... oudjes?

logo_heading.gif Afgelopen week vond in Amsterdam het jaarlijkse congres plaats van de Ipan, terwijl tegelijkertijd in San Francisco een nieuw congres genaamd Web 2.0 werd gehouden. Opvallend was dat de internethype (1999-2001) vooral in Nederland relatief weinig ondernemers heeft opgeleverd die nog steeds actief zijn, terwijl de eerste generatie (van grofweg 1992-1998) alom aanwezig is.

logo1.gif Bij de Ipan opende Cor Molenaar (die met zijn onderneming Marketique begin 1995 de servicedesk van Planet Internet inrichtte) en presenteerden o.a. de oudgedienden Han Gerrits (ooit MVLG) en Patrick van Gent (nu Tridion, o.a. ex-Twinspark), terwijl ondergetekende het slotpanel modereerde. Daarna presenteerde Christiaan Alberdingk Thijm zijn nieuwe boek, waarbij o.a. Chrstine Karman (ooit BSO) en Babiche Westerbrink (ooit @Law) verschenen. In San Francisco leek het wel een reunie van de class of '94: Marc Andreessen (toen Netscape), Halsey Minor (oprichter CNet) en Jerry Yang (nog altijd Chief Yahoo) keken terug, maar blikten vooral vooruit op het congres van John Battelle (toen Wired, later Industry Standard).

Op zich is die continuiteit uitstekend. Want behalve de enorme thuismarkt is een enorm concurrentievoordeel op innovatiegebied voor Amerika t.o.v. Europa, het hogere niveau bij ondernemers, investeerders, media en 'support cast' (zoals advocaten en consultants). En dat hogere niveau komt met name door een combinatie van mentaliteit, kennis en ervaring; vooral ervaring. Dezelfde man die ooit in Apple investeerde in de jaren zeventig, investeerde in de jaren negentig in Yahoo. Er is daarnaast in Amerika een goede doorstroming van jonge revolutionairen, zo wordt het tien jaar oude Yahoo het vuur aan de schenen gelegd door Google, amper vijf jaar oud. Jerry Yang en David Filo begonnen Yahoo als post-doctoraal studenten van Stanford, een voorbeeld dat Sergey Brin en Larry Page volgden toen ze Google oprichtten. Yang zei zich behalve over Google vooral zorgen te maken over de volgende twee drop outs van Stanford. Maar waar zijn in Nederland de concurrenten van Planet Internet of Startpagina?

2:20 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (82)


vrijdag 8 oktober 2004

De getuige van Bill Gates en het Innovatieplatform

Gisteren had de Volkskrant een meer dan uitstekend artikel over de eerste voorstellen van het Innovatieplatform voor acties. Een platform met acties; altijd interessant.

Het is lastig om de voorstellen kort en bondig van commentaar te voorzien. Allereerst omdat wanneer termen als 'food and flowers' vallen in een Nederlandstalig rapport, de lust tot verder lezen wel heel erg zwaar wordt beproefd. Ten tweede omdat de Volkskrant in UvA-onderzoeker Bas Jacobs een interessante denker heeft gevonden die veel van de kritiek al uitstekend verwoordt. Maar vooral omdat er zoveel op aan te merken is dat het moeilijk is om ergens te beginnen.

Toch een beschouwing op een paar cruciale punten:

Lees verder...

5:17 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (606)


donderdag 7 oktober 2004

Meer concurrentie voor Google

Snap was ooit een mislukte poging van CNET om een Yahoo-kopie te maken, maar onder dezelfde naam verschijnt nu een nieuwe search engine van Idealab!, het bedrijf dat het incubator-model populair maakte en het hardste onderuit ging toen incubators niet bleken te werken. Toch is het zinnig om Bill Gross nooit te onderschatten, want Overture (toen nog goto.com) was wel een succes uit zijn stal. En het is en blijft een feit dat innovaties in economisch opzicht net zo werken als de muziekindustrie; 1 succes maakt de 99 verliezers goed. Voor de investeerders in elk geval, voor de klanten en het personeel van die 99 mislukkingen blijft de kater.

Andere nieuwe zoekmachines zijn A9 van Amazon en Ice Rocket, waarover eerder bericht. Op dit moment zijn er weinig duidelijke verbeteringen zichtbaar t.o.v. Google, maar ook deze initiatieven verdienen de tijd om zich te ontwikkelen en hopelijk blijft Google hierdoor scherp. [Via Zornitza Stefanova.]

18:12 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (67)


« september 2004 november 2004 »