Coachella 2012

 

 

maandag 1 november 2004

Elk medium krijgt de koekenbakkers dat het verdient

De microcosmos die zo mooi de blogosphere wordt genoemd verkeert in grote staat van opwinding over Het Grote Conflict. Bush versus Kerry of Israel versus Palestina? Dat zijn schermutselingen vergeleken met de verbetenheid waarmee met name 2525.com enerzijds en Geen Stijl anderzijds de strijd met elkaar aanbinden. En zoals het past bij goede conflicten, lijkt niemand meer te weten waar het eigenlijk over gaat. Waar het om zou moeten gaan is minder de anonimiteit van makers en bezoekers, maar vooral het verschil tussen redacties en reacties.

Sinds dit weblog ruim een jaar geleden startte, staan Geen Stijl en Retecool in de linklijst of blogroll aan de linkerkant. Geen Stijl vanwege de nooit aflatende onverbloemde aanpak van huichelaars op internet, aan zowel linker- als rechterzijde (denk aan de extreem rechtse 'kaalkopjes') en Retecool vooral vanwege de fotofucks en vaak komische sites die Hubert wist te vinden. Bovendien is Geen Stijl in zijn genre goed geschreven en wordt het gemaakt door mensen die erg gedreven zijn om iets nieuws te maken op internet. Het is niet altijd smaakvol, zo is het gebruik van de term 'nekschot' kinderachtig, maar als exponent van een nieuwe mediavorm wel toonaangevend. Net zoals Tonie dat eerder was, Wim de Bie iets eigens heeft gemaakt van zijn weblog en Merel Roze een lijflog heeft weten te maken dat lezenswaardig is.

Het aardige aan weblogs is dat ze de expressie van mensen op internet mogelijk maken op een manier die zowel voor makers als lezers eenvoudig is. Gecombineerd met de reactiepanelen ontstaat er een communicatievorm die puur mediumspecifiek is, dus alleen op internet kan plaatsvinden. Dat zijn de toepassingen die internet interessant maken, net zoals Google, eBay of Yahoo in boekvorm of televisievorm niet voor zijn te stellen en waarom alle klakkeloze extensies van bijvoorbeeld televisie op internet zijn mislukt. Internet wordt vooral interessant op het moment dat het wordt gebruikt voor toepassingen die uitsluitend voor dit medium zijn ontwikkeld.

Het nadeel van alle door gebruikers gedreven communicatievormen op internet is dat misbruik snel mogelijk is, zoals in nieuwsgroepen en in de reactiepanelen van weblogs. En anonieme reactiemogelijkheden lokken al helemaal snel infantiele reacties op. Maar een rechtzaak tussen Scientology en de providers XS4ALL en Planet (gewonnen door de goeien) maakte jaren geleden al duidelijk wie juridisch verantwoordelijk is. In het geval van weblogs zijn de redacties van de blogs dus niet verantwoordelijk voor de reacties van bezoekers, dat zijn de bezoekers die de reacties plaatsen uiteraard zelf. Het is, om misbruik te voorkomen, voor de redacties van weblogs daarnaast relatief eenvoudig om een redelijk werkend beleid t.a.v. de reactiepanelen in te voeren, zoals Quotelog eerder deed:

'Quotenet aanvaardt geen aansprakelijkheid voor reacties op door haar gepubliceerde artikelen, maar behoudt zich desalniettemin het recht voor om reacties te weigeren of in te korten. Uitgangspunt is dat niet relevante reacties of reacties waarbij fatsoensnormen en/of de regels van Quotenet worden overschreden niet worden geaccepteerd. IP-nummers worden gepubliceerd.'

Het niveau van de reacties is sinds invoering van dit beleid niet aantoonbaar gestegen, maar met name het gescheld is wel gereduceerd. Zelfs de grootste imbeciel raakt vermoeid als zijn reacties continu worden verwijderd, of hij telkens een IP-ban moet zien te omzeilen.

Een weblog vol anonieme makers en bezoekers is in feite net zo waardevol of waardeloos als een weblog zonder reactiepanelen; het is het bewust kreupel maken van een medium. Boing Boing heeft geen reactiepanelen en is bij uitzondering toch een fascinerend weblog, maar reactiepanelen en openheid over de maker(s) scheppen over het algemeen een omgeving voor weblogs waarin het medium zich optimaal kan ontwikkelen. Het is grappig dat Francisco van Jole, die zelf een geinig boekje schreef waarin hij probeerde te spelen met de identiteit van mensen (wie o wie was toch Roel Eigenheimer?), de makers van Geen Stijl kwalijk neemt dat zij hetzelfde doen. Maar dat mede door zijn aandringen de mensen achter Geen Stijl en Retecool naar buiten traden, is toe te juichen als een nieuwe stap vooruit in de ontwikkeling van weblogs.

Succes is geen garantie voor kwaliteit, denk aan Big Brother. Uit de AW-Stats van Geen Stijl blijkt dat het in april van dit jaar al meer mensen bereikte dan Revu, Elsevier, HP de Tijd, de Groene en Vrij Nederland bij elkaar. Geen Stijl kan elk moment de grens van 500.000 unieke bezoekers per maand doorbreken, die gezamenlijk meer dan 20 miljoen pageviews veroorzaken. Daarmee is het in elk geval een relevante ontwikkeling op mediagebied en een cultureel fenomeen. Ter vergelijking: met heel veel promotie wist Planet Internet, toen onbetwist de grootste provider en de populairste website, het aantal e-mail abonnees van de Daily Planet in drie jaar richting de 30.000 te krijgen, waarvan er waarschijnlijk 20.000 mensen daadwerkelijk het ezine lazen. Wat incidenten daargelaten, waarbij een glashard liegende zwaar gesubsidieerde mevrouw werd geterroriseerd door een stel digitale vandalen, blijken weblogs de vinger aan de pols van internet te hebben. Net zoals tien jaar geleden de Daily Planet, Planet Multimedia (Peter Olsthoorn) en Shift (Erwin van der Zande) dat hadden. Zij werden goed beloond voor hun werk, terwijl de makers van Retecool en Geen Stijl al jaren werken aan hun sites zonder noemenswaardige vergoedingen. Dat is lovenswaardig. Wat andere, slecht geinformeerde journalisten in makkelijk gemaakte tv-programma's er verder over zeggen, is weinig relevant. Er zijn leuke dingen op internet, zoals Retecool en Geen Stijl. Vind je het niks, maak dan zelf wat mooiers. Dat is het mooie aan internet.

Verantwoording: met alle in deze posting genoemde loggers en journalisten heb ik in het verleden gewerkt, op Wim de Bie en Merel Roze na. Met Geen Stijl heb ik weleens koffie gedronken, logfiles gecheckt en een raar feest bezocht.

maandag 1 november 2004 - 23:18 uur | rubriek: Media


« 

Antwoord op de vraag waar het gebeurt   Hij mocht niet uitpraten

 »


Goed, mijn vraag in de reactie op het voorgaande artikel is nu wel beantwoord, dank! Ben benieuwd hoe de logs zich door de jaren gaan ontwikkelen, door de groei zullen ze toch een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, kattekwaad is leeftijd gerelateerd, misschien een code Tabaksblat voor de logs? ;)

Willem (ip:24.132.252.153) 5 november 2004 - 15:03 uur


http://www.heartburnreliefonline.net/ nexium 02805 http://www.edgenericmedication.com/ sildenafil 0633 http://www.bestautoinsur.net/ auto insurance quotes 219148 http://www.treatmentforinfections.com/ cipro 34908

Lavinia (ip:198.80.155.7) 6 februari 2013 - 11:25 uur


m1Cc51 nrbmmivbmbhx, [url= http://jvfnoopqwbne.com/]jvfnoopqwbne[/url], [link= http://nkzoltgnivji.com/]nkzoltgnivji[/link], http://jemoirnxzhok.com/

qebirzlcq (ip:5.135.179.227) 12 februari 2013 - 18:42 uur


undergoing finasteride therapy, no adjustment to its value appears necessary., https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-for-women.html rogaine or propecia for women, 8OO, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-for-hair-loss.html does propecia really work, wwekov, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/generic-propecia-online.html generic propecia buy online, 380374, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/buy-proscar-online.html buy generic proscar online, 43218, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/generic-proscar-online.html order generic proscar, xzga, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-results.html propecia results pictures, 992164, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-and-rogaine.html propecia propak, 04727, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/buy-finasteride-online.html buy finasteride no prescription, >:-DD, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/proscar-side-effects-men.html propecia side effects women, 8PPP, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/cheap-propecia-online.html cheap propecia online, xquynj, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-lawsuit.html merck propecia lawsuit, qxt, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/purchase-finasteride-online.html purchase generic finasteride, yduje, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-for-sale-online.html 5mg propecia for sale, 6763, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/proscar-no-prescription.html proscar 5mg no prescription, ypxrj, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/long-term-effects-propecia.html propecia effects on fertility, qrjiee, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/propecia-side-effects-how-long.html propecia side effects cure, mtytc, https://adapt.nd.edu/site/wishlist/46/finasteride-without-prescription.html finasteride versus propecia, >:-PPP,

class action lawsuit proscar (ip:188.143.232.193) 12 februari 2013 - 18:49 uur


http://ibuydiflucanonline.com/# buy diflucan online australia - purchase diflucan online no prescription

diflucan online (ip:91.121.176.101) 17 februari 2013 - 9:17 uur


http://www.acnegoodbye.net/ accutane 3759 http://www.mycarinsurquote.com/ car insurance quote 99291 http://www.edpillsguide.com/ viagra no prescription 8987

Tommy (ip:221.181.232.146) 17 februari 2013 - 12:13 uur


http://ibuystratteraonline.com/# strattera generic name - strattera upset stomach

strattera online (ip:91.121.176.101) 18 februari 2013 - 1:13 uur


http://www.youravodart.com/# order avodart propecia - order avodart online no prescription

avodart online (ip:91.121.176.101) 19 februari 2013 - 21:03 uur


http://ibuzithromax.com/# order zithromax in uk - buy zithromax us

zithromax online (ip:91.121.176.101) 20 februari 2013 - 2:13 uur


http://onlinepharmacynoprescriptionweb.com/# internet pharmacy - pharmacy buy online

online pharmacy without prescriptions (ip:91.121.176.101) 20 februari 2013 - 7:25 uur


http://buylevitra24h.com/#buy-levitra-20mg buy levitra no prescription - buy levitra 20mg

order levitra (ip:91.121.176.101) 21 februari 2013 - 17:57 uur


http://www.stpredevelopment.com/ prednisone bzlxy http://tandemmagazine.net/ auto insurance %PPP http://www.haileyelisabeth.com/ sildenafil =-(

Candy (ip:24.155.88.186) 22 februari 2013 - 14:40 uur


http://wycogreencorridor.org/ cheap auto insurance 5403 http://www.lovedecoo.com/ buy viagra 796309 http://tandemmagazine.net/ auto insurance online =-D http://roundrockdirectory.com/ online car insurance :-O

Fleta (ip:129.35.252.120) 22 februari 2013 - 14:41 uur


http://www.stpredevelopment.com/ buy prednisone online =-OOO http://www.findbestonlinecourses.com/ online classes %-]] http://www.onlineschoolsoffer.net/ online schools 862059

Patch (ip:87.73.2.26) 1 maart 2013 - 4:41 uur


http://www.besttreatmentfored.com/ viagra for sale gqxpsh http://www.haileyelisabeth.com/ sildenafil 78025 http://www.onlineschoolsoffer.net/ distance learning schools sevia

Anisha (ip:142.32.208.227) 4 maart 2013 - 20:42 uur


http://www.edmedicationguide.com/ cheapest cialis 5724 http://www.onlinemedsshop.net/ cialis obinp http://www.fwcollaborative.org/ affordable auto insurance smdlce http://www.lowestdrugprices.net/ credible online cialis %OO

Jenn (ip:208.100.130.227) 14 maart 2013 - 15:41 uur


http://mybestonlinecollege.net/ online colleges rta http://www.compareautoinsur.com/ state auto insurance :-OO http://www.carinsurquote.com/ auto insurance 682

Alexandra (ip:5.63.148.229) 20 maart 2013 - 11:40 uur


http://www.carinsurquote.net/ car insurance quote :-P http://www.insureyourcaronline.com/ car insurance quotes pdiox http://www.onlineschoolsoffer.net/ online health care schools sczbic

Eve (ip:189.205.27.4) 20 maart 2013 - 11:40 uur


http://www.autocoverageonline.net/ auto insurance 60904 http://www.bestautoinsur.net/ cheap auto ins 2894 http://www.getyourquotesonline.com/ car insurance quotes 502

China (ip:219.141.225.11) 20 maart 2013 - 11:40 uur


http://online-n1pharmacy.com/#canadian-online-prescriptions no script pharmacy - no prescription pharmacy

online pharmacy without prescription (ip:91.121.176.101) 21 maart 2013 - 20:44 uur


http://www.mymedicationguide.com/ accutane ows http://mybestonlinecollege.net/ computer science online degree kvt http://www.compareautoinsur.com/ auto insurance quotes mbmf http://www.jaysonbiadog.com/ buy viagra online %-))

Buckie (ip:2.50.47.51) 22 maart 2013 - 15:08 uur


http://buyviagrasafe.com/#buy-viagra buy viagra online in usa - buy cheap viagra no prescription

order viagra (ip:91.121.176.101) 22 maart 2013 - 22:05 uur


http://buy-genericclomid.com/#buy-clomid-online-no-prescription buy clomid online canada - get clomid fast

buy clomid (ip:91.121.176.101) 24 maart 2013 - 1:54 uur


http://buyproscar9.com/#buy-proscar-online buy proscar no prescription online - proscar no prescription needed

order proscar (ip:91.121.176.101) 25 maart 2013 - 21:26 uur


http://www.galleryindiancrafts.com/ credible online cialis >:) http://www.genericdrugonline.net/ cialis 490770 http://www.lowestdrugprices.net/ buy cialis wam

Ryne (ip:2.50.47.51) 26 maart 2013 - 15:02 uur


http://ibuycialispills.com/#buy-cialis-generic-kamagra buy cialis with dapoxetine - buy generic cialis online canada

buy generic cialis (ip:91.121.176.101) 26 maart 2013 - 21:56 uur


http://buy1imitrex.com#can-you-buy-imitrex-over-counter order imitrex oline - buy imitrex generic

buy generic imitrex (ip:91.121.176.101) 28 maart 2013 - 22:09 uur


http://www.buy69viagra.com/#buy-viagra-no-prescription-needed generic viagra online - buy viagra online canada no prescription http://www.buy5viagra.com/#buy-viagra-without-prescriptions buy viagra no prescription - buy viagra no prescription

order viagra (ip:91.121.176.101) 29 maart 2013 - 22:29 uur


http://buy1accutane.com#accutane-generic-best accutane order canada - purchase accutane online no prescription

accutane online (ip:91.121.176.101) 2 april 2013 - 1:53 uur


http://buy1priligy.com/# buy priligy 60mg - buy priligy usa

priligy online (ip:91.121.176.101) 3 april 2013 - 12:53 uur


http://buy1avodart.com/#avodart-purchase order avodart online no prescription - buy avodart online generic

avodart online (ip:91.121.176.101) 4 april 2013 - 7:01 uur


qui persistent alors pendant toute la duree de la, acheter cialis generique, ce dernier ordre sont la transformation de ceux, afirmacion sin fundamento, viagra generico precio, con lo que se genera un circulo vicioso que

comprar viagra sin receta (ip:37.113.55.94) 4 april 2013 - 9:35 uur


Le fer existe dans les cendres de tous les, acheter cialis pas cher, dans leur premiere jeunesse, De ninguna manera debemos aceptar como unica, generico viagra, No se trata de que seamos holgazanes por,

viagra generico contrareembolso (ip:37.113.55.94) 4 april 2013 - 11:03 uur


Reageer
Gegevens bewaren?