Coachella 2012

 

 

maandag 22 november 2004

Ultiem gebruik van internet

Twee weken geleden liep feestorganisator Koen van Trojen de marathon van New York om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. Vooraf had Koen veel mensen, vooral bekenden maar ook onbekenden, via internet (vrienden via mail en de paar aardbewoners die Koen niet kent via zijn site) weten te bereiken, met een onvoorstelbaar resultaat: zaterdagavond schonk hij in Cineac liefst 50.000 Euro die hij had ingezameld aan het KWF! Omdat een dergelijk bedrag door een individu zelden of nooit wordt ingezameld, mocht Koen van het KWF een specifiek project kiezen om te ondersteunen.

Koen, die aan het hele avontuur was begonnen omdat hij een goede vriend aan leukemie had verloren, koos voor een project van de Erasmus universiteit dat ten doel heeft om de overlevingskans van babies met leukemie te verhogen. Dat lag rond de twintig procent en door onderzoek zoals Koen's actie mogelijk maakt, hoopt het KWF het percentage babies dat leukemie overleeft binnen 15 jaar boven de 90%, richting de 100% te krijgen.

Kortom, dit soort acties maken echt een verschil. Steun Koen en het KWF ook in de strijd tegen leukemie, alle beetjes helpen:

GIROREKENING: 12817
o.v.v.: Marathon Koen van Trojen
T.g.v.: KWF KANKERBESTRIJDING te AMSTERDAM

Koen weet het nog niet, maar het aanwezige publiek in Cineac is van zins om volgend jaar zijn deelname aan de Ironman Triathlon te sponsoren. Dat moet dan 150.000 Euro opleveren...

1:14 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (105)


dinsdag 16 november 2004

Marktplaats krijgt concurrentie van... zusterbedrijf Craigslist?

De acquisitie van Marktplaats door eBay is alleen al leuk omdat het de discussie over innovatie en ondernemen in Nederland weer op gang brengt. Emerce rekent uit hoe Marktplaats zou moeten blijven groeien om de aankoopprijs te rechtvaardigen. (Daarbij dit kladblog overigens verkeerd citerend, hier zou de prijs "een koopje" zijn genoemd, een term die nergens is gebruikt.) Hyped meldt dat indien Marktplaats de komende jaren een winst van zes miljoen blijft maken, het rendement op geinvesteerd vermogen voor eBay een kleine 3% bedraagt. Emerce en Hyped maken goede punten, maar bij snel groeiende bedrijven als eBay is vooral van belang in hoeverre een acquisitie de groei van eBay zou kunnen versnellen of de winstmarge verhogen. In dit geval kan dat bijvoorbeeld middels het door advertentie-inkomsten gedreven Marktplaats-model in landen uit te rollen waar eBay al aanwezig is en indien nodig door eBay-verkeer door te sturen. Een echte integratie kan nog verder gaan, zoals eBay verkoos na aankoop van Half.com, maar dat is door het verschillende businessmodel niet te verwachten voor Marktplaats.

Er wordt in de commentaren veel verwezen naar de aankoop deze zomer van Craigslist door eBay. Hierbij wordt echter over het hoofd gezien dat eBay slechts 25% van de aandelen kocht; notabene van een voormalig medewerker van Craigslist. Dat Craigslist volledig zonder inmenging van eBay opereert blijkt wel uit het feit dat het sinds enkele weken in stilte een Amsterdamse site heeft geopend. Op dit moment nog Engelstalig, maar Craigslist CEO Jim Buckmaster mailt dat een Nederlandstalige Craigslist-site voor Amsterdam in de maak is.

Lees verder...

2:35 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (57)


maandag 15 november 2004

BitTorrent + RSS vs. podcasting = toptelevisie vs. piratenradio

Podcasting is een ontzettend leuk initiatief: hang je MP3-speler aan je computer en haal automatisch complete radioshows binnen. Probleem is alleen nog dat het gros van de uitzendingen zo slecht is dat je bijna gaat verlangen naar de lokale ziekenomroep. Hopelijk zullen de gevestigde radiostations snel gaan podcasten (dat worden weer hele lange saaie juridische gevechten rondom auteursrechten) en zullen er originele internettalenten opstaan. Een technologie die sneller een groot publiek zal bereiken is de combinatie van BitTorrent en RSS, omdat de kwaliteit van het aanbod veel groter is dan bij podcasting: het zijn namelijk vooral de populaire tv-shows. Volgens PVRblog is er een nieuwe applicatie die automatisch tv-shows downloadt en bewaart via BitTorrent. Hopelijk binnenkort hier een recensie.

1:51 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (286)


vrijdag 12 november 2004

Marktplaats.nl goedkoop voor eBay, duur voor de Telegraaf

Internet is soms net voetbal, in de zin dat iedereen er een mening over heeft zonder die te kunnen onderbouwen. De tandenknarsende jaloezie is soms bijna voelbaar in de commentaren. Daarom hier wat korte feiten en een simpele conclusie (relevante links volgen bij meer tijd en fitheid, excuus):

Lees verder...

4:05 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (675)


maandag 8 november 2004

De New York Times, culturele harmonie en Theo van Gogh

The New York Times wijt de moord op Theo van Gogh aan het ontbreken van een plan 'voor een geleidelijke overgang naar een meer diverse samenleving.' Nederlandse politieke leiders moeten volgens de New York Times manieren vinden 'om het geweld te stoppen, zonder het moeilijker te maken om culturele harmonie te bereiken.'

Dat maakt erg benieuwd naar de 'cultureel harmonieuze oplossing' die de New York Times heeft, uiteraard passend binnen 'een uitgewerkt plan voor een geleidelijke overgang naar een diverse samenleving', waarmee de aanslagen op het World Trade Center op 11 september hadden kunnen worden voorkomen.

Lees verder...

5:19 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (160)


De fora en borrels zijn terug

nextstage.gif Het drukbezochte jaarlijkse IPAN-congres was de aftrap voor het congres-seizoen, dat dit najaar in de internettak met hernieuwd elan lijkt te zijn begonnen. De vraag is of het daadwerkelijk beter gaat in de branche, of dat er gewoon zoveel congresorganisaties op de fles zijn gegaan dat er nu weer een gat in de markt is. Voor congressen, welteverstaan.
Outlook2005b.jpg
Het dit jaar gestarte en snel groeiende Next Stage, een ontmoetingsplek voor ondernemers, financiers, partners en potentiele medewerkers, heeft a.s. woensdag weer een bijeenkomst met de gevreesde en dus populaire elevator pitches. Ook komt Eric Smit uitleggen in hoeverre hij feiten met fictie verwarde in zijn boek de Broncode. Voor de bijeenkomst geeft ondergetekende een korte presentatietraining aan ondernemers en managers. De training is gratis voor deelnemers van Next Stage, aanmelden kan via info@nextstage.nl. Niet op de training komen en toch onnavolgbaar slecht presenteren zal door de juryvoorzitter (toevallig ook ondergetekende) bruut worden bestraft.

Het herrezen Emerce heeft een aardig programma in elkaar gedraaid voor een congres op 25 november dat heel gedurfd Outlook 2005 is genoemd. Het is ondanks die naam hopen op een stabiel congres, dat snel opstart en geen nodeloze zijsporen en vertakkingen kent. Het voorprogramma gaat over weblogs.

2:55 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (124)


zondag 7 november 2004

Der Kommissar lauft de NY Marathon

Op dit moment loopt de bekende feestorganisator Koen van Trojen, die oneindige roem verwierf als chef de soiree van The Quote Challenge, de New York Marathon. Voor iemand die vooral bekend is als Der Kommissar in een Porsche 911 GT3 niet alleen een langzame ervaring, maar ook een pijnlijke. In 2000 verloor Koen zijn goede vriend Marco aan leukemie en hij loopt de marathon dan ook niet voor de lol maar om geld in te zamelen t.b.v. het KWF. Voor de start had Koen zich al verzekerd van 40.000 Euro aan sponsorgeld van bekenden uit de dancescene als Tiesto, Paul Oakenfold, Sander Kleinenberg en de jongens van ID&T. Je kunt hier live zijn race volgen. Ik stort 250 Euro als Koen zonder hulp van een Porsche over de finish komt, maakt niet uit hoe lang het duurt. Steun Koen ook in zijn strijd tegen leukemie, alle beetjes helpen:

GIROREKENING: 12817
o.v.v.: Marathon Koen van Trojen
T.g.v.: KWF KANKERBESTRIJDING te AMSTERDAM

Als Koen tegen die tijd alweer kan lopen, overhandigt hij op 20 november in Cineac het verzamelde bedrag aan het KWF.

Update: Koen heeft de marathon ruim onder de 4 uur gelopen, in exact 3 uur, 47 minuten en 41 seconden. Hulde!

17:46 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (439)


dinsdag 2 november 2004

Hij mocht niet uitpraten

Bijna drie jaar geleden werd ik uitgenodigd door Column Producties, de produktiemaatschappij van Theo van Gogh en Gijs van de Westelaken, om deel te nemen aan een nieuw televisieprogramma. Het idee was aardig: acht jonge mannen en vrouwen debatteerden hard onder leiding van Jort Kelder (zijn stuk over Van Gogh staat hier) over allerlei politieke onderwerpen. Van links tot rechts, van moslim tot jood, hetero en homo, er was voor ieder wat wils. De beoogde zender Net 5 wees de pilot van het programma af met de mededeling dat het niet 'mals' genoeg was. Als malse televisie was beoogd, dan was de verkeerde producent gekozen. Want Van Gogh was veel, maar nooit mals, soepel of glad.

Lees verder...

17:39 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (281)


maandag 1 november 2004

Elk medium krijgt de koekenbakkers dat het verdient

De microcosmos die zo mooi de blogosphere wordt genoemd verkeert in grote staat van opwinding over Het Grote Conflict. Bush versus Kerry of Israel versus Palestina? Dat zijn schermutselingen vergeleken met de verbetenheid waarmee met name 2525.com enerzijds en Geen Stijl anderzijds de strijd met elkaar aanbinden. En zoals het past bij goede conflicten, lijkt niemand meer te weten waar het eigenlijk over gaat. Waar het om zou moeten gaan is minder de anonimiteit van makers en bezoekers, maar vooral het verschil tussen redacties en reacties.

Sinds dit weblog ruim een jaar geleden startte, staan Geen Stijl en Retecool in de linklijst of blogroll aan de linkerkant. Geen Stijl vanwege de nooit aflatende onverbloemde aanpak van huichelaars op internet, aan zowel linker- als rechterzijde (denk aan de extreem rechtse 'kaalkopjes') en Retecool vooral vanwege de fotofucks en vaak komische sites die Hubert wist te vinden. Bovendien is Geen Stijl in zijn genre goed geschreven en wordt het gemaakt door mensen die erg gedreven zijn om iets nieuws te maken op internet. Het is niet altijd smaakvol, zo is het gebruik van de term 'nekschot' kinderachtig, maar als exponent van een nieuwe mediavorm wel toonaangevend. Net zoals Tonie dat eerder was, Wim de Bie iets eigens heeft gemaakt van zijn weblog en Merel Roze een lijflog heeft weten te maken dat lezenswaardig is.

Lees verder...

23:18 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (33)


« oktober 2004 december 2004 »