Coachella 2012

 

 

vrijdag 24 december 2004

Gedachten over 2004 en 2005

In veel opzichten was 2004 een bewogen jaar. Op internetgebied is het weblog definitief doorgebroken om in combinatie met RSS eigenlijk de eerste nieuwe communicatievorm op internet te vormen sinds de doorbraak van het web in 1994 en instant messaging na 1996. De varianten op weblogs en syndicatievormen als RSS, zoals podcasting, zullen alleen maar toenemen. Een pure verrijking van het medium.

Hoewel ik zelf door tijdgebrek en andere beslommeringen lang niet zovaak heb kunnen loggen als ik had gewild, dank ik alle mensen die dit weblog inmiddels maandelijks ruim 20.000 keer bezoeken hartelijk voor de belangstelling. In 2005 hoop ik meer tijd te kunnen vrijmaken en ik sluit niet uit dat dit weblog, of een soortgelijk blog, zelfs zal uitgroeien tot werk i.p.v. hobby. Op dezelfde wijze ben ik ooit in de internetwereld beland en ik denk nog steeds dat werk het best bevalt, als het eigenlijk je hobby is. In elk geval wens ik iedereen veel geluk en gezondheid, tot in 2005!

23:56 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (225)


dinsdag 7 december 2004

'Nieuwe webloguitgeverij' valt wel mee

Wegens extreme drukte i.v.m. verschillende uit de hand gelopen projecten met naderende deadlines en een verhuizing is dit weblog weken te laat met een analyse van de nieuwe webloguitgeverij. Het was ook niet de bedoeling deze activiteit als nieuw bedrijf te presenteren; het is eerder een logisch gevolg van eerdere werkzaamheden en langer bestaande interesses.

Na sinds 1999 vanuit Amerika de pionierende Tonie te hebben gevolgd als introductie tot weblogs, was Quotelog mijn eerste succesvolle test van de levensvatbaarheid van een professioneel weblog. Probleem was alleen dat Quote een bijna 20 jaar oude, succesvolle tijdschrifttitel is. Dat heeft als voordeel dat de herkenbaarheid bij lezers en adverteerders groot is, maar als nadeel dat echte experimenten snel te risicovol zijn.

Echte successen op internet zijn altijd specifiek aan dit medium gebonden, dus niet of moeilijk beter te doen in andere media. Stel je eBay of Google voor als tijdschrift of televisieprogramma: onmogelijk. Weblogs combineren de medium specifieke kenmerken van internet door de links, de reactiepanelen en de minimale drempel tot schier oneindige publicatiemogelijkheden. Gecombineerd met nieuwsbrieven, chats en video's zijn de technische hulpmiddelen nog nooit zo goedkoop geweest om nieuwe publicatievormen en nieuwe uitgeefmodellen te proberen. Sommige weblogs zullen complete sites zijn, zoals die van Georgina Verbaan, waarbij reclame een ondergeschikte rol speelt maar gebruikers bereid blijken om te betalen voor foto's en video's. Andere weblogs, met een ander doel, zullen misschien volledig afhankelijk zijn van de mobiele inkomsten of juist de Google Ads. En het zoals bij Quotelog ontwikkelen van een weblog voor een bestaande site, zoals tv-producenten doen voor omroepen, blijft ook een mogelijkheid.

In elk geval waren de tientallen reacties via mail, telefoon en andere weblogs een welkome steun in de rug! Er komt ook altijd een antwoord, alleen het kan even duren. Het Frackers.com-imperium is niet meer dan een moblogger en twee man en een apenkop. Hopelijk blijft dat voorlopig nog zo klein en gezellig.

3:34 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (116)


« november 2004 januari 2005 »