Coachella 2012

 

 

maandag 24 januari 2005

Heeft het aandeel eBay het hoogste bod gehad?

Dat was een dure cent, waarmee eBay vorige week de verwachtingen van analisten van de winst per aandeel miste. Het aandeel eBay stortte in en verloor twintig procent van de beurskoers op één dag. Daarmee verdampte bijna 13 miljard dollar aan beurswaarde. Ter vergelijking: dat is 15 keer het bedrag dat Air France betaalde voor Neerlands trots KLM.

De vraag is of deze afstraffing terecht is. Het lijkt alsof de koersdaling van eBay alleen is ingegeven doordat er bij zo'n stratosferische koers (koers/winst boven de 100) maar een kleine tegenvaller hoeft te zijn, en het aandeel wordt gestraft.

Het aandeel eBay afgezet tegen de Nasdaq toont de relatief extreme stijging van eBay t.o.v. andere technologiefondsen in de laatste twee jaar. Over vijf jaar bezien is het verschil zo mogelijk nog extremer. Die continue stijging van het aandeel eBay kwam voort uit de sterke omzetstijging van het bedrijf. Door een decennium lang ruim 35% per jaar te groeien, verdubbelde het bedrijf feitelijk elke twee jaar in omvang. Nu de omzet naar de vijf miljard dollar loopt is een dergelijk groeitempo simpelweg niet vol te houden. Dat is de wet van de grote getallen. Het blijft vreemd dat de beleggers die op donderdag zo massaal aandelen gingen dumpen, op woensdag niet dezelfde rekensom konden maken.

Los van het probleem om van vijf miljard dollar in twee jaar naar tien miljard dollar omzet te moeten groeien om de koers te rechtvaardigen, zijn er een aantal andere redenen waarom de groei van eBay eerder zal afzwakken dan toenemen:
1. het aantal internetgebruikers in cruciale markten als Amerika is vrijwel bereikt;
2. het aantal mensen in een land dat eBay gebruikt zal ook niet meer zo snel zal stijgen als voorheen;
3. het gebruik per bezoeker zal gemiddeld genomen niet meer zo snel stijgen als voorheen;
4. het terecht geprezen veilingmodel heeft ook zijn beperkingen en vindt buiten de VS minder weerklank.

Juist om deze redenen is de aankoop van advertentie gedreven sites als Marktplaats en Mobile.de erg slim en zal dat model door eBay snel internationaal worden uitgerold.

Alleen mag na een acquisitie wel iets sneller de marketingcommunicatie worden aangepast. Het is nogal apart om maanden na de aankoop van Marktplaats door eBay, een advertentie van eBay te zien waarin het Marktplaats afkraakt. Tik het woord eBay in als zoekterm op Google.com om onderstaande afbeelding te zien.
snurk.jpg

Update: Business 2.0 heeft een aardige vergelijking tussen Metcalfe's Law voor netwerken en de beperkingen aan de groei van eBay.

23:05 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (172)


maandag 10 januari 2005

Nintendo is toch nog leuk

De hoofdprijs voor de meest openlijk racistische topondernemer leek te gaan naar de grote man achter Nintendo, met uitspraken als: 'every japanese product is superior to its western equivalent (...) Japanese businessmen are tigers, whereas Western businessmen are like Yogi Bear (...) Before World War 2 we were in a blind alley because of the Americans; we couldn't trade, we couldn't buy fuel and what did we do? We attacked them! (...) I told them (Microsoft) to lick my balls (...) That mentality, along with our flexible banking system and closely protected market is what allowed us to take America by storm (...) I mean, we bought their goddamn country! (...) Yellow power, eh?'

Ik had al vijf woorden voor deze Hiroshi Yamauchi: mijn oma had je afgemaakt. Maar wat blijkt? Het interview met hem was nep. Het weblog Escape, waar ik op het zogenaamde interview stuitte, gaat vast op onderzoek uit...

3:35 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (355)


Bill Gates ziet en leest weblogs, maar begrijpt ze niet echt

Bill Gates bewijst opnieuw dat hij internet alleen kan bezien vanuit technologisch perspectief, maar het als medium met grote moeite en met verbazing aanschouwt. Het eerste dat in zijn hoofd opkomt als het gaat over weblogs, is dat vrijwel alle sites tegenwoordig gebruik maken van RSS. Een leuke technische constatering, maar dat miljoenen mensen tegenwoordig webloggen en hij dit interview geeft aan een site die voor een paar dollar in elkaar is gedraaid door een uitgever en een journalist, lijkt hem niet te boeien. Exact tien jaar geleden noemde Gates internet nog een overschat en technisch waardeloos medium in vergelijking met het toen nog te lanceren, maar in Gates' ogen, superieure en op eigen standaarden gebouwde MSN. (Zijn boek The Road Ahead bevatte in eerste instantie het woord internet zelfs niet.) Datzelfde MSN dat nu nog voortleeft als... website. En waar weblogs zijn gemaakt om een ieder het vrije woord te bieden, blijkt de nieuwe blogservice van Microsoft op inhoud te censureren. Toch is het niet gek: Gates is geen medialiefhebber, vooral niet van visuele media. Deel 2 van het interview is alleen leuk voor Mac-liefhebbers. Leuker is de test die Boing Boing deed van mogelijke titels van weblogs die MSN wel accepteert: "pornography and the law" was onacceptabel, maar "Smoking Crack: A How-To Guide For Teens" verkreeg de goedkeuring van de censuur van Microsoft. Maar het kon nog leuker.

Lees verder...

3:14 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (12)


Tivo ToGo baanbrekend produkt uit Nederlandse koker

In aansluiting op de vorige posting over Google's televisie/film/video-aspiraties: Tivo verlegt de focus van de kabel naar internet en mobiele apparaten. Zie hier en hier. De bedoeling is duidelijk dat Tivo-abonnees allerlei content van internet kunnen halen en naar believen opslaan of direct kijken, op de pc of op televisie. Tivo ToGo is het eerste project van de Nederlander Arthur van Hoff sinds Tivo vorig jaar zijn bedrijf Strangeberry overnam.

2:53 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (0)


Ben Affleck parkeerde wel, maar was niet bij Google; 'Googlywood' nadert

Is er toenemende hectiek in de internet/technologie-sector, of zijn er gewoon meer goeie blogs? In elk geval hierbij middels vier postings (over achtereenvolgens Ben Affleck/Google, de nieuwe Tivo-produkten, Bill Gates en weblogs en de schijnbaar foute ex-CEO van Nintendo) een bloemlezing van opvallend nieuws van afgelopen week. Te beginnen met Ben Affleck, die duidelijk betere smaak heeft qua vrouwen dan auto's. In tegenstelling tot wat sommige bloggers dachten kwam hij niet langs bij Google, maar bij project Green Light, een soort talentenjacht voor aankomende scenarioschrijvers. Overigens leerde een weekje in Silicon Valley wel dat de geruchten dat Google binnenkort komt met een grootschalige search engine voor televisie-, film- en videoprodukties, in samenwerking met Hollywood, waarheid zijn.

Lees verder...

1:50 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (155)


zondag 9 januari 2005

Vanavond Het Geluk van Nederland over internetondernemers

Een paar maanden geleden belde een redactielid van een van mijn favoriete programma's, Het Geluk van Nederland. Er werd gewerkt aan een aflevering over internetmiljonairs uit de hypetijd. Het moesten uiteraard wel gevallen miljonairs zijn, want het blijft Nederland waar de mislukkingen boeiender worden gevonden dan de succesvolle mensen, die conform de calvinistische inborst na het beuren van de pecunia ook niet meer geinterviewd willen worden. Ik mocht mijn mening geven over hun keuze voor Tim van den Hoff en Boris Veldhuizen van Zanten als geportretteerden. Omdat ik de eerste helemaal niet ken en de tweede slechts oppervlakkig, leken het me prima keuzes.

Het Geluk van Nederland is bijzonder omdat er niet prekerig stelling wordt genomen, maar door de onderwerpkeuze en strakke registratie toch altijd een scherp verhaal wordt verteld. Hopelijk komt naar voren dat elke ondernemer successen en tegenslagen kent, die nuancering ontbreekt in vrijwel elk mediaportret. En toch zijn ondernemers net mensen, dus soms zit het mee en soms tegen... De interessante vraag is waaraan per project succes of falen te wijten is, maar dat is meer een persoonlijke queeste.

Geen idee waarom op de site van de VPRO een link staat naar dit kladblog met de tekst 'deze zit nog in Silicon Valley'. Ik woon alweer drie jaar in Nederland en bovenstaande foto van vorig weekend is genomen in Coachella Valley, gelegen in de Zuid-Californische woestijn. En dan mopperen Nederlanders op de geografische kennis van Amerikanen. De link van de VPRO is vergelijkbaar met een foto zien uit de Dordogne en erbij schrijven 'deze zit nog nog op de Waddeneilanden.' Maar verder niks dan lof voor Het Geluk van Nederland.

Overigens wordt internet weer interessant voor de media en de congreswereld: zelfs tijdens de kerstvakantie meldden zich journalisten van Emerce, het Financieel Dagblad en Communicatienieuws en vertegenwoordigers van de IPAN, Next Stage en The Other Network. Op zich wordt het natuurlijk wel weer tijd voor een gezellige hype.

Update: een ietwat teleurstellende uitzending, Zembla heeft dergelijke documentaires al meerdere keren gemaakt over hetzelfde onderwerp. Het opvallendste was dat Tim van den Hoff meer haren heeft overgehouden aan zijn faillissement i.p.v. minder. En Boris had blijkbaar als kind spellingsproblemen, maar schreef het woord miljonair desondanks al op jonge leeftijd foutloos. Laurens Lammers heeft een advies voor de moeder van Boris.

12:01 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (202)


« december 2004 februari 2005 »