Coachella 2012

 

 

maandag 28 februari 2005

Weblog awards zijn de online variant van het WK Korfbal

Afgelopen zaterdag vond de uitreiking plaats van de Dutch Bloggies, het jaarlijkse prijzenfestival voor Nederlandse weblogs. Van nature hebben de Dutch Bloggies een hoog WK-korfbal gehalte, gezellig maar niet echt belangrijk, en juist dan is het leuker wanneer je wint dan verliest. Quotelog won in de categorie beste bedrijfsweblog, hetgeen mij onverwacht veel genoegen verschafte. Twee jaar geleden ontwikkelde ik dit weblog samen met Tonie van Ringelensteijn voor Quote, waarna het met Martijn de Waal, Martijn de Keizer, Arjan Dasselaar, Marleen Zachte, Godfried de Vries en Edwin den Boer werd uitgebouwd tot een soepel draaiend virtueel team dat net zo dapper blaft en bijt als het bijbehorende blaadje.

Tijdens mijn warrige praatje schoot me te binnen dat de bijeenkomst deed denken aan mijn eerste congres, deze week tien jaar geleden. In een vol Spant in Bussum was iedereen ervan overtuigd dat internet een belangrijk medium zou worden, maar hoe er met name commercieel mee moest worden omgegaan was een open vraag. Online blijkt terug te vinden wat er toen, duidelijk beter voorbereid, voor tekst uitkwam: Bij het gebruik van nieuwe media gaat het volgens Frackers achtereenvolgens om in volgorde van afnemende belangrijkheid communicatie, amusement, transacties c.q. spelletjes en informatie. Internet-aanbieders moeten zich daarom richten op het creeren van gemeenschappen, en niet van doelgroepen met gemeenschappelijke kenmerken. ,,Het gaat om gemeenschappen op basis van interesses en/of overtuigingen". Grappig, want dat is precies wat weblogs tien jaar later blijken te doen. En of daar nou hele nieuwe bedrijven uit ontstaan is van secundair belang.

Zoals het congres in het Spant het einde van het begin van internet in Nederland markeerde, zegt mijn gevoel nu dat de bijeenkomst van afgelopen zaterdag het einde van het begin voor weblogs was. Vanaf dit jaar zal de weblogontwikkeling echt exploderen. Over tien jaar hoop ik weer terug te kunnen komen op deze voorspelling, hopelijk opnieuw met zoveel plezier terugkijkend op de achterliggende jaren.

4:22 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (185)


vrijdag 11 februari 2005

Podcast met Arthur van Hoff

Verplichte kost voor iedereen die werkt in televisie of internet: Arthur van Hoff geinterviewd door Jon Udell gaat in feite over de weg naar een situatie waarin alle apparaten in een woning onderling en met name met de televisie communiceren. De discussie wordt toegespitst op Tivo (voor een fenomenale uitleg wat Tivo is klik hier), maar een kleine grinnik kan niet worden onderdrukt als Van Hoff opmerkt dat "I've written a Java application that runs on a Linux server in my closet that the TiVo discovers. So I can now control all the lights in my house, and turn on the fountain in the back yard, and stuff like that." Dat krijg je ervan als je van je hobby je werk maakt; een fontein met afstandsbesturing.

4:09 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (80)


« januari 2005 maart 2005 »