Coachella 2012

 

 

vrijdag 25 maart 2005

‘Uitgevers snappen niets van technologie’

Journalist Bas Vlugt interviewde me voor het maartnummer van InCT, een vakblad voor uitgevers die weleens iemand achter een computer hebben zien werken. De focus van het interview was gericht op de internetactiviteiten van nederlandse uitgevers. Hieronder een aantal passages.

De HOI-cijfers van de afgelopen jaren laten zien dat de betaalde kernoplages van dagbladen en tijdschriften maar blijven dalen. Wat moeten zij doen?
‘Wat je moet doen is langzaam andere dingen gaan doen. Media verdringen elkaar niet, er komen er alleen maar steeds nieuwe bij. Dagbladen, tijdschriften en radio zijn niet verdwenen door de komst van televisie. Wel moet de koek door steeds meer mediumtypen worden verdeeld. Je moet er als printuitgever voor zorgen dat je serieus aan de slag gaat met het internet. Dat dit mogelijk is met een publiekstitel is nu bewezen bij Quote. In de laatste twee jaar is het bezoek aan de site verdrievoudigd en de omzet vervijfvoudigd.
Omdat er niet veel was, kon je ook makkelijk groeien maar hoe dan ook wordt er nu per jaar met de site winst gemaakt. Dat is nog niet veel ten opzichte van de papieren uitgave maar wel begint het al substantieel te worden. Elke tijdschriften uitgever die over 3 jaar niet minstens 20% van de winst uit internet haalt, zit te snurken.’

Lees verder...

2:07 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (206)


donderdag 17 maart 2005

Arthur van Hoff weg bij Tivo voor nieuwe startup

Ruim een jaar na de verkoop van zijn bedrijf Strangeberry aan Tivo heeft de Nederlander Arthur van Hoff dat bedrijf verlaten. Van Hoff was eerder één van de grondleggers van Java, schreef een groot deel van de code en een bestseller over deze technologie, om vervolgens Marimba op te richten dat in zijn tijd als CTO en board member naar de Nasdaq ging. Onlangs werd Van Hoff in Business 2.0 nog omschreven als de redder van Tivo.

Lees verder...

1:41 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (81)


Tivo voer voor speculanten

' Cruciaal kabelcontract Tivo' kopt Planet Multimedia boven een juichend artikel over de deal die Tivo sloot met kabelmaatschappij Comcast. "Dat is de belangrijkste klapper tot nu toe voor de Tivo, die al drie jaar een revolutionaire belofte is, maar tot op heden ophikte tegen een marketingprobleem. Dat is voor een groot deel opgelost nu Comcast haar 21,5 miljoen abonnees een betaaldienst wil aanbieden met het digitaal opnemen van programma's. Tivo zal daar eerst de software voor ontwikkelen. De hardware van Tivo is niet noodzakelijk voor het gebruik van de dienst. De koers van Tivo steeg na de bekendmaking met niet minder dan 75 procent, tot 6,70 dollar," aldus Planet Multimedia.

Dat lijkt oppervlakkig bezien reden tot feest, maar een dergelijke koersstijging betekent normaliter dat een onderneming is overgeleverd aan speculanten in plaats van in handen van serieuze beleggers.

Lees verder...

0:10 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (11)


maandag 14 maart 2005

Flickr verkocht aan Yahoo, aankondiging blijft uit

Hoewel speculatie voortduurt is Flickr al enkele weken geleden verkocht aan Yahoo. De aankondiging zou vorige week plaatsvinden, maar is om onduidelijke redenen uitgesteld. Voor Yahoo is de acquisitie van Flickr niet zozeer een beweging richting weblogs, als wel een uitbreiding van de bestaande portal met communicatiediensten voor consumenten zoals Yahoo Mail en Yahoo Groups (ooit zelfstandig begonnen als eGroups).

De investeerders achter Technorati, waaronder ervaren ondernemers als Joi Ito, Valley-babe Kim Polese en voormalig Wired-topman en huidig Six Apart roerganger Andrew Anker wachten inmiddels rustig de aanbiedingen af. Technorati is immers de logische volgende prooi voor het internet establishment om op te kopen nu blogs doorbreken.

Lees verder...

17:01 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (184)


zondag 13 maart 2005

Google verbetert AdSense, start advertentiecampagne op nederlandse weblogs

Venture capitalist en blogger Fred Wilson had kritiek op de verdiensten die Google's AdSense programma hem opleverde (en schond met openbaring van zijn verdiensten overigens de terms of service van Google). Een belangrijk terugkerend punt van kritiek op AdSense is de op minder bezochte sites trage frequentie waarmee de Google robot de content indexeert, waardoor er geen passende advertenties verschijnen. Dat is irritant voor de sitebezoekers en leidt tot lage aantallen kliks en dus lage omzet voor de maker van de site.

Google, dat inmiddels bijna de helft van de omzet uit AdSense behaalt, werkt achter de schermen hard om AdSense te verbeteren. Zo zal vanaf deze week de uitbetaling aan uitgevers niet langer per cheque geschieden maar, zoals in Europa gebruikelijk is, via bancaire overboeking. Om de mogelijkheden van AdSense beter onder de aandacht te brengen van bloggers en webmasters zal Google nog deze maand een advertentiecampagne op Nederlandse weblogs starten.

Lees verder...

17:18 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (161)


woensdag 2 maart 2005

UPC, KPN en Versatel doen geen triple play, maar single play

Het kan verkeren. De Amsterdamse wethouder Mark van der Horst beklaagde zich recent in de Volkskrant nog over het gebrekkige digitale dienstenaanbod. 'KPN en UPC zijn vet en lui. Er zijn maar twee smaken: boerenkool en zuurkool. De klant kan verder niets kiezen. Het lijkt op de oude Sovjet-economie. De klant kan alle onderbroeken kiezen, zolang ze maar groen zijn.' Inderdaad hebben er sinds de introductie van ADSL en breedbandkabel eind jaren negentig nauwelijks baanbrekende initiatieven op telecommunicatiegebied plaats gevonden. Maar inmiddels maken Versatel en KPN met aankondigingen van de introductie van ADSL 2 een hoop lawaai, waar beide bedrijven net zoveel spijt van zullen krijgen als de beleggers die op basis van die beruchte triple play strategie ooit aandelen UPC kochten.

Lees verder...

5:36 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (84)


« februari 2005 april 2005 »