Coachella 2012

 

 

donderdag 28 april 2005

Oude media hebben verrassend nut

Zoals eerder hier beschreven volgen de Nedelandse media vrij voorspelbaar hun Amerikaanse collega's. Toen Mena Trott van Six Apart de cover haalde van het Fortune kerstnummer met weblogs als een van de '10 things to watch in 2005', kon het aftellen beginnen. Op zich is de definitieve doorbraak van weblogs ook nieuwswaardig, maar het zou leuk zijn als de Nederlandse journalistiek een eigen invalshoek zou kunnen verzinnen. Niet dat ik die heb, maar mijn hoop is meestal op slimmere mensen gevestigd, vandaar.

Hoewel de meeste journalisten veel beter op de hoogte zijn dan pakweg 5 of 10 jaar geleden (godzijdank), is duidelijk dat ze net zoals iedereen moeite hebben om te bepalen of blogging een hype is of een blijvertje, een technologie of een mediavorm, en een commercieel walhalla of een financiele nachtmerrie. In elk geval dwingen hun vragen me wel om mijn eigen gedachten te structureren. Hieronder voor de liefhebbers (hallo mam) een aantal passages uit recente interviews, met name met Reclameweek en Fem Business, waarbij ik soms, geheel in weblogstijl, volledig in discussie ga met mezelf.

Lees verder...

6:09 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (1201)


donderdag 28 april 2005

Gedachten over weblogveteranen

Geen hype zonder gezeik, en webloggen is nu wel een hype in wording. In Amerika wordt Six Apart-oprichtster Mena Trott (maker van de software waarop dit kladblog draait) met onzinnige argumenten aangevallen op het feit dat ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt. De kritiek komt erop neer dat ze vroeger, als werkloze, zulke leuke gratis software maakte en zo'n leuk weblog. Nu heeft ze uit die software een bedrijf weten te maken dat voor commercieel gebruik geld vraagt voor die software (hoe mal) en heeft ze minder tijd om te webloggen. Gek is dat toch met werk, dat hakt enorm in je vrije tijd. Haar repliek is zeer gefundeerd en erg herkenbaar.

Dan Nederland. Op dezelfde dag dat Marco Derksen van Marketingfacts bij een broodje en een kop koffie vertelde dat hij een nieuw bedrijf start dat feitelijk het bedrijfsleven gaat leren hoe het om moet gaan met het fenomeen weblogs, belde weblogger van het eerste uur Tonie om voor het blad Bright zure teksten te vinden t.b.v. een artikel over het weblog Geen Stijl.

Er zit ergens een verband tussen Marco Derksen, Tonie en Geen Stijl, maar om 5:09 am volgens de systeemklok, blijkt het lastig te verwoorden. In een gedachtenstroom komt het hierop neer: het is erg goed dat iemand met jarenlange weblogervaring als Marco Derksen gaat proberen om zijn opgedane kennis over te dragen en te exploiteren. Leuk voor hem en goed voor het commerciele deel van internet, dat overbevolkt wordt door gestropdaste idioten die al de grootste moeite hebben een fatsoenlijke email op te stellen. Mensen zonder weblogs die adviseren over weblogs, dat is ongeveer even waardevol als een man die meepuft bij de bevalling van zijn vrouw. Leuk dat hij er is, maar volgens mij blijft de pijn ongelijk verdeeld. Dus alle succes voor Marco Derksen en een hartgrondige stijging van de dieselprijs toegewenst aan de consultants die altijd meepuffen, maar nooit bevallen. Dan over naar Tonie en Geen Stijl.

Lees verder...

4:36 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (27)


« 27 april 2005 6 mei 2005 »