Coachella 2012

 

 

donderdag 28 april 2005

Oude media hebben verrassend nut

Zoals eerder hier beschreven volgen de Nedelandse media vrij voorspelbaar hun Amerikaanse collega's. Toen Mena Trott van Six Apart de cover haalde van het Fortune kerstnummer met weblogs als een van de '10 things to watch in 2005', kon het aftellen beginnen. Op zich is de definitieve doorbraak van weblogs ook nieuwswaardig, maar het zou leuk zijn als de Nederlandse journalistiek een eigen invalshoek zou kunnen verzinnen. Niet dat ik die heb, maar mijn hoop is meestal op slimmere mensen gevestigd, vandaar.

Hoewel de meeste journalisten veel beter op de hoogte zijn dan pakweg 5 of 10 jaar geleden (godzijdank), is duidelijk dat ze net zoals iedereen moeite hebben om te bepalen of blogging een hype is of een blijvertje, een technologie of een mediavorm, en een commercieel walhalla of een financiele nachtmerrie. In elk geval dwingen hun vragen me wel om mijn eigen gedachten te structureren. Hieronder voor de liefhebbers (hallo mam) een aantal passages uit recente interviews, met name met Reclameweek en Fem Business, waarbij ik soms, geheel in weblogstijl, volledig in discussie ga met mezelf.

Lees verder...

6:09 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (1201)


donderdag 28 april 2005

Gedachten over weblogveteranen

Geen hype zonder gezeik, en webloggen is nu wel een hype in wording. In Amerika wordt Six Apart-oprichtster Mena Trott (maker van de software waarop dit kladblog draait) met onzinnige argumenten aangevallen op het feit dat ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt. De kritiek komt erop neer dat ze vroeger, als werkloze, zulke leuke gratis software maakte en zo'n leuk weblog. Nu heeft ze uit die software een bedrijf weten te maken dat voor commercieel gebruik geld vraagt voor die software (hoe mal) en heeft ze minder tijd om te webloggen. Gek is dat toch met werk, dat hakt enorm in je vrije tijd. Haar repliek is zeer gefundeerd en erg herkenbaar.

Dan Nederland. Op dezelfde dag dat Marco Derksen van Marketingfacts bij een broodje en een kop koffie vertelde dat hij een nieuw bedrijf start dat feitelijk het bedrijfsleven gaat leren hoe het om moet gaan met het fenomeen weblogs, belde weblogger van het eerste uur Tonie om voor het blad Bright zure teksten te vinden t.b.v. een artikel over het weblog Geen Stijl.

Er zit ergens een verband tussen Marco Derksen, Tonie en Geen Stijl, maar om 5:09 am volgens de systeemklok, blijkt het lastig te verwoorden. In een gedachtenstroom komt het hierop neer: het is erg goed dat iemand met jarenlange weblogervaring als Marco Derksen gaat proberen om zijn opgedane kennis over te dragen en te exploiteren. Leuk voor hem en goed voor het commerciele deel van internet, dat overbevolkt wordt door gestropdaste idioten die al de grootste moeite hebben een fatsoenlijke email op te stellen. Mensen zonder weblogs die adviseren over weblogs, dat is ongeveer even waardevol als een man die meepuft bij de bevalling van zijn vrouw. Leuk dat hij er is, maar volgens mij blijft de pijn ongelijk verdeeld. Dus alle succes voor Marco Derksen en een hartgrondige stijging van de dieselprijs toegewenst aan de consultants die altijd meepuffen, maar nooit bevallen. Dan over naar Tonie en Geen Stijl.

Lees verder...

4:36 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (27)


woensdag 27 april 2005

Internet is stuk

Vreemd; zowel Emerce, het AD, Planet, Nu.nlals dit Kladblog (in toelopende mate van belangrijkheid) vertonen op dit moment geen of gemankeerde sites. De banners van DART lijken niet te laden en dat zet alle sites op tilt. Nog een reden om banners te verafschuwen.

Het is nu ruim 10 jaar sinds HotWired de banners en Planet de buttons introduceerde (mijn eigen claim to shame) en er is nog steeds geen betere, algemeen geaccepteerde reclamevorm gevonden voor webpagina's. De reden dat Google, ooit geroemd om het ontbreken van banners en het introduceren van de minder obscene tekstadvertenties, nu ook banners introduceert is simpel: vraag van adverteerders. Ik zou graag linken naar het betreffende Emerce-artikel, maar die site komt dus niet binnen. Scheen het volgens insiders een tijdje geleden al bijna af te zijn, nu is Internet weer eens stuk.

4:32 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (53)


donderdag 21 april 2005

Geen winnaar beste website bij WebOlympics, verder alles prima

De WebOlympics is een verkiezing die alleen al door de naamkeuze het risico draagt vooral op de Paralympics te lijken. Met gehandicapte deelnemers die hun best doen om, ondanks hun handicap, het uiterste uit zichzelf te halen en de concurrentie te verslaan. Na de internet deconfiture van de laatste jaren is een prijsuitreiking voor beste websites een bijeenkomst van bedrijven die ofwel enorm zijn afgeslankt ofwel heel geleidelijk zijn gegroeid, maar in verhouding tot bedrijven uit de boom uit de late jaren negentig, toch relatief klein zijn. En als mensen die tegenslag hebben ondervonden dan toch iets presteren is het normaal gesproken extra te waarderen; des te verrassender was het dat de jury van de vanavond tijdens de TINE uitgereikte WebOlympics had besloten om geen winnaars te kiezen in de categorie 'beste design' en ook geen keuze te maken voor 'beste website'. Een beslissing waar de meeste genomineerden niet blij mee leken, al deed Corrie Gerritsma (rechts) nog een dappere poging de sfeer te verhogen.

Lees verder...

1:42 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (194)


zondag 17 april 2005

Wonen in de proeftuin van John de Mol en Reinout Oerlemans

Er is nog geen decoder uitgeleverd of Versatel heeft haar voorspellingen al bijgesteld. Voorlopig biedt het bedrijf alleen internet en live eredivisievoetbal, maar geen reguliere televisie. Het was ook niet zo handig om dat aan te kondigen voor de contracten met de zenders rond waren, die direct geld roken en betaald willen worden voor doorgifte. Optimisten denken dat die situatie zal omdraaien zodra Versatel genoeg marktpenetratie behaalt, maar dat is onzin. Versatel zegt te streven naar 500.000 aansluitingen in 2008. Dat is nog geen vier procent kijkdichtheid en nog geen acht procent van het aantal huishoudens in Nederland. Aantallen en marktaandelen waar een programmadirecteur bij een commerciele omroep voor ontslagen wordt en waarvoor KPN topman Scheepbouwer zich de oren van het hoofd zou schamen.

Toch is de poging van Versatel om via internet zowel televisie, als internet en telefonie aan te bieden erg leuk voor de bedrijfstak en voor de consument, hoe overoptimistisch de voorspellingen van Versatel ook mogen zijn. Versatel vraagt voorlopig 40 Euro per maand voor een supersnelle internetverbinding van 20 Mbps (downstream) en het voetbal. Marktleider KPN zal moeten antwoorden en bij Wanadoo en Tiscali vragen de country managers zich af hoe ze hun prijsverlagingen in Frankrijk en Italie aan de bazen moeten uitleggen. Wanadoo en Tiscali staan juist onder druk van de beurs om gezonde financiele resultaten te tonen, en terecht, en vervolgens worden ze in een voor kabelbegrippen grote Europese markt letterlijk en figuurlijk ondergraven door een bedrijf dat nog nooit een cent winst heeft gemaakt, en dat de komende jaren ook niet zal doen.

Lees verder...

22:10 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (104)


woensdag 6 april 2005

Een alinea over de publieke omroep

Naar aanleiding van het D66 feestje en het advies van de Raad voor Cultuur meldden zich gisteren Reclameweek en Communicatienieuws vrijwel tegelijkertijd met de vraag hoe het orakel achter dit Kladblog vindt dat het verder moet met de publieke omroep. Het aardige van een e-mail interview, liefst bestaand uit een enkele vraag, is dat het antwoord gelijk op dit Kladblog gepost kan worden. Bij deze mijn antwoord:

'De functie van de publieke omroep moet worden gewaarborgd en tegelijkertijd worden gevrijwaard van de druk van de reclamewereld. Een overgang naar twee netten en een complete vervanging van het huidige bestel met omroepen met elk hun eigen overhead, is een verhoging van het kijkgeld waard. Dus: hoger kijkgeld en geen reclame, zonder archaische omroepen maar een overgang naar het Britse model, lijkt mij prima.'

Staat dit antwoord deze week anders in Reclameweek en/of Communicatienieuws, dan was er een creatieve (eind)redacteur in het spel.

4:06 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (174)


zondag 3 april 2005

Tips om geld te verdienen met weblogs

Internetveteraan die wl geld verdient aan webloggen

AMSTERDAM - Je kunt op je 36ste internetveteraan worden genoemd; tenminste als je al in 1993 wist waar de afkorting IP voor staat. Zo'n geval is Michiel Frackers : ondernemer, (internet) consulent en sinds kort webloguitgever. Bovendien: voor internetbegrippen hl erg oud.

Zo begint een artikel (alleen tegen betaling) uit het Financieele Dagblad van vorige maand. (Overigens erg beledigend; iemand consulent noemen.) Tien jaar geleden zat er ongeveer een half jaar tussen het moment dat Amerikaanse media een internettrend oppikten en het moment dat de Nederlandse media deze artikelen dunnetjes overschreven. Een decennium later, mede door de invloed van internet, is deze periode teruggebracht tot pakweg een maand. Dus toen Fortune en de Harvard Business Review de laatste maanden serieus gingen schrijven dat er geld te verdienen is met weblogs -want blijkbaar is iets pas interessant als er geld in omgaat- was het een paar weken wachten tot de Nederlandse media zich op het onderwerp zouden storten. Inmiddels is het zover. De afgelopen weken meldden zich behalve het FD ook de Telegraaf ( gisteren), Reclameweek, Zibb.nl, Planet Internet ( interview n.a.v. 10 jarig bestaan), Sprout, Business Nieuws Radio ( interview online) en nog twee journalisten die voicemails achterlieten die per ongeluk werden gewist. Filosoferen over weblogs is aardig, maar om voorlopig af te zijn van het specifieke onderwerp bloggen en geld verdienen hierbij een paar tips.

Lees verder...

1:53 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (141)


« maart 2005 mei 2005 »