Coachella 2012

 

 

vrijdag 6 mei 2005

Elsevier bereikt dieptepunt

Stel, er stond in de week na de moord op Theo van Gogh op de omslag van Elsevier: "4 filmregisseurs vermoord in Nederland." Of vandaag in de krant: "PSV verslaat Milan met 12-4, AZ verslaat Sporting met 12-6." Dan zou zo'n tijdschrift nooit meer serieus te nemen zijn. Maar deze week meldt Elsevier op de omslag: "Al 60.000 Nederlanders hebben een weblog." Terwijl één zoekactie op Google al dit artikel van Planet Multimedia toont, met het volgende begin:

'250.000 actieve weblogs in Nederland'

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2005

(P7) Ilse Media telt 250.000 actieve weblogs in Nederland. Maar Microsoft zegt dat via MSN Spaces alleen al in Nederland 500.000 weblogs zijn aangemaakt. Dat kwam gisteren naar voren bij het seminar Blognomics op de Tine-beurs in de Rai.

Ilse-directeur Paul Molenaar zegt actieve weblogs te tellen met behulp van de spider van de Ilse-zoekdienst. Ilse-dochter Web-log.nl telt nu 90.000 actieve weblogs, elders staan er nog eens 140.000.

Dus journalist Abe de Vries van Elsevier zit er minstens een factor vier naast. En binnen tien seconden geeft Google toch deze achtergronden en een overzicht van presentaties op Blogonomics, met alle relevante cijfers.

Als de feiten al niet kloppen, wekt het geen verbazing dat het artikel van De Vries er verder niet in slaagt om ook maar één interessant feit of nieuwe invalshoek bloot te leggen, die nog niet in de laatste maanden in de Volkskrant, Telegraaf, FD en NRC is gemeld. Bedroevend, een weekblad dat erin slaagt om minder achtergronden en perspectief te bieden dan de dagbladen. En kom niet met de dooddoener dat webloggen nieuw is voor de Elsevier-lezers, want juist die mensen lezen deze kranten.

Het is onvoorstelbaar dat Elsevier, dat zoveel journalistiek talent in huis heeft, iemand een omslagverhaal laat schrijven die op zijn eigen website meldt dat hij journalistiek actief werd in Servië, 'als verzetsdaad tegen de imperialistische NAVO-bombardementen'. Ik heb daar familie wonen en had mijn eigen bedenkingen bij die bombardementen, maar een journalist die zijn eigen journalistiek ziet als een verzetsdaad biedt weinig vertrouwen in zijn objectiviteit.

Niet elke internetter die een weblog begint is een journalist, net zo min als iedereen met een pen en papier een schrijver is. Maar blijkbaar geldt evenmin dat iedereen die het omslagverhaal van Elsevier mag schrijven, een journalist is. En dat is een dieptepunt.

4:04 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (404)


« 28 april 2005 13 mei 2005 »