Holland On Ice, januari 2009

 

 

zondag 22 mei 2005

Persoonlijk reisverslag Amsterdam Area delegatie naar Los Angeles en San Francisco (incl. foto's en video's)


Voor de leek oogt Amsterdam-promotie wellicht bedrieglijk eenvoudig

Voor het Financieele Dagblad heb ik een reisverslag gemaakt van de reis die ik als deelnemer aan een handelsdelegatie uit de regio Amsterdam (Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Almere) afgelopen week maakte naar Los Angeles en San Francisco. Het artikel 'Bruggen bouwen tussen Amerika en Amsterdam' staat op de site van het FD, maar alleen tegen betaling van 5 Euro en het is niet eens mogelijk om naar een samenvatting of begin van het artikel te linken. De site van het FD kennende, was vooraf de afspraak dat ik de tekst ook op mijn weblog zou gebruiken en dat doe ik bij deze, maar dan gratis en gebruik makend van de mogelijkheden die internet biedt versus de krant, die steeds terechter dinosaurusblog mag worden genoemd. Dus: een iets langere, ongeredigeerde versie van hetzelfde artikel, maar dan inclusief links, foto's en video'tjes (gemaakt met een matige mobiele telefoon) en uiteraard een reactiemogelijkheid, begint hieronder.

Bruggen bouwen tussen Amerika en Amsterdam

Een delegatie van ruim vijftig politici, ondernemers, ambtenaren en wetenschappers uit Amsterdam en omgeving bezocht deze week Californië, onder aanvoering van burgemeester Cohen. Internetveteraan Michiel Frackers brengt verslag uit.

Michiel Frackers (1968)
Beroep: internetondernemer (oprichter Planet Internet), webloguitgever, adviseur ID&T, Quote Media, OV-Chipkaart, lid Raad van Advies Next Stage, The Other Network en IPAN.
Huidig bedrijf: What Does It Take (vanaf herfst 2005)
Activiteit: nieuw venturefonds, een ‘combinatie van investeringen en toegang tot een internationaal netwerk.’


Vrijdag

Vlieg ik naar New York, waar mijn broer Guido dit weekend is met het Chicago Symphony Orchestra (CSO). Guido is eigenaar van een bedrijf in Palm Desert, bij Los Angeles, dat tournees verzorgt van toporkesten. ‘s Avonds zijn we in Carnegie Hall bij een prachtige uitvoering van Mahler's Negende door het CSO.



Het Chicago Symphony Orchestra overrompelt Carnegie Hall, zie ook de video van de staande ovatie door het toch altijd kritische New Yorkse publiek


Zaterdag

Met een deel van het orkest gaan Guido en ik naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. De recensie in de New York Times was zeer lovend en dus is de sfeer ook meer dan uitstekend.



Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat 22.9% van 's werelds gelproduktie eindigt in het haar van deze aspirant Blue Diamonds


Zondag

Gewinkeld bij Niketown en in mijn kerk in Soho, de Apple Store. 's Avonds, zoals altijd na de optredens, weer uitstekend gegeten en veel te laat gemaakt.



Bijzonder blijft dat je in New York tot diep in de nacht in goede restaurants terecht kunt



En na het diner even de benen strekken op Times Square verveelt nooit, getuige ook deze video


Maandag

Op het vliegveld La Guardia Guido en het CSO uitgezwaaid en zelf het vliegtuig naar LA genomen. ’s Avonds een diner met de delegatie uit Amsterdam. De burgemeesters van Amsterdam en Almere, Job Cohen en Annemarie Jorritsma, leiden de groep, die uit ambtenaren, politici, wetenschappers en ondernemers bestaat uit de Amsterdamse regio, van Haarlem en Zaanstad tot Almere. Het eerste dat Cohen bij het diner doet, is het glas heffen op de afgetreden wethouder Huffnagel, een hoffelijk en gewaardeerd gebaar. Het doel van deze reis is tweeledig. Enerzijds willen wij leren wat er in Los Angeles en San Francisco gaande is rond nieuwe media, op zakelijk, cultureel en onderwijsgebied. Anderzijds willen wij het Amerikaanse bedrijfsleven dat naar Europa wil, warm maken voor Amsterdam als vestigingsplaats van hun Europese hoofdkantoor. Na het diner doe ik ‘s nachts mijn emails en telefoontjes, de prijs voor het niet meer in het weekend werken.


Dinsdag

We hebben een seminar met Amerikaanse genodigden uit LA die actief zijn in de entertainment- en nieuwe mediawereld. Er is een duidelijke waterscheiding in de groep uit Amsterdam. “Jullie lijken wel een jeugdbende”, zegt een ouder delegatielid half schertsend over mij en mijn tafelgenoten Duncan Stutterheim van ID&T, Paul Römer, directeur van Endemol Nederland, Steve te Pas van modebedrijf Moshi Moshi en Bas Verhart en Winston Gerschtanowitz, oprichters van Media Republic. Niemand van ons draagt een stropdas en dat schijnt niet bij alle delegatieleden in de smaak te vallen. Winston, Duncan en Steve zien er volgens mij juist strak uit in hun nauw gesneden maatpakken van een paar duizend Euro. Dat is ónze definitie van goed gekleed zijn voor dit soort gelegenheden. En het allerbelangrijkst: we vallen niet uit de toon bij onze gastheren, want vrijwel niemand van de Los Angeles-delegatie draagt een stropdas.

De laatste actie van James Hahn, de burgemeester van Los Angeles, is een brief waarin hij ons welkom heet. Vandaag is hij bij de burgemeestersverkiezingen verslagen door Antonio Villaragoisa, een latino, een unicum in 150 jaar Los Angeles. Burgemeester Cohen memoreert in zijn openingsspeech kort maar onomwonden aan de moord op Theo van Gogh, die duidelijk diepe indruk heeft gemaakt in Amerika. Het seminar komt traag op gang en de beoogde open discussie met de Amerikanen verloopt moeizaam. Maar de videoclip van Amsterdam komt goed over en Paul Römer’s succesverhaal over de doorbraak van Endemol in Amerika is een goede wegbereider voor de sterke audiovisuele presentaties van Bas Verhart van Media Republic, Ton van der Gaag van KPN en Marleen Stikker van de Waag. Die tonen de Amerikanen dat we in Nederland op nieuwe mediagebied toch bepaalde pareltjes hebben ontwikkeld.



Burgemeester Cohen tijdens zijn speech en Amsterdam-presentatie



Leden van de posse luisteren aandachtig, v.l.n.r.: Winston, Steve en Duncan



Even pauzeren in de Skybar


‘s Avonds is er een receptie bij de consul-generaal in Bel Air, waar wij op initiatief van Winston verschijnen met felgele Spongebob Squarepants-stropdassen. Onze puberale humor lijkt de generatiekloof wat te slechten en ik besluit om deze week juist te praten met de delegatieleden die ik niet ken. Hoe ouder en grijzer, hoe vaker ik bij ze kom staan, ongeacht of ze daar van opknappen. Na de receptie is de avond vrij maar om het groepsgevoel te versterken vraag ik wie er met Guido, inmiddels teruggekeerd van toernee in LA, en mij willen gaan eten. Er moet voor liefst vijftien mensen worden gereserveerd, terwijl er ruim 60.000 bezoekers in de stad zijn voor de E3 Expo. Elk goed restaurant zit dus vol, maar Guido weet in het populaire restaurant Katana op Sunset Boulevard de halve patio voor ons schoon geveegd te krijgen door te zeggen dat de burgemeester van Amsterdam een vorkje komt prikken met 14 vrienden. Ik ontdek een gedistingeerde heer in ons gezelschap en dus presenteren wij deze Hans Bakker, directeur van de RAI, als interim-burgemeester, een rol die hij de hele avond met verve vervult. ‘s Nachts zet ik de foto van Winston en Duncan met Spongebob stropdas op mijn weblog.



Receptie bij de consul in Bel Air Estates



Een betrouwbaar ogende fiscalist uit de delegatie na middernacht op het terras van restaurant Katana op Sunset Boulevard

Woensdag

Ik ben al om 8 uur bij de E3, de Electronic Entertainment Expo. Vorig jaar was de spelletjesindustrie voor het eerst groter dan de film industrie en ik begrijp langzaam waarom. Er liggen honderden mensen letterlijk voor de deur van hun walhalla van de gamesindustrie, waarvoor het goedkoopste kaartje $310 kost. Eenmaal binnen lijkt het net Las Vegas met als hoogtepunt de stand van Electronic Arts, met een plasmascherm van drie meter hoog dat 360 graden om je heen staat waarop alle EA-games worden vertoond. Op de Nintendo stand staan mensen met hun Nintendo DS rond een soort totempaal, waar ze de nieuwste spelen draadloos blijken te kunnen downloaden. De delegatie wordt zeer kundig rondgeleid door de heren van Blast Radius.



Welke andere tradeshow ziet de bezoekers al uren voor de opening verschijnen?



De rijen binnen, anderhalf uur voor de opening van de E3



De E3 is een soort grote kermis, maar dan minder smaakvol



Op sommige stands konden bezoekers alleen kijken, terwijl opstellingen zoals deze bezoekers juist uitnodigden tot spelen



De bizarre stand van het Amerikaanse leger



Ted Doomen van Tribal DDB leeft helemaal op achter een pc maar blijft kalm bij de overdaad aan booth babes



Met stickers, een folder en een sleutelhanger hoef je niet aan te komen op de E3, als Nintendo draadloos games weggeeft



Nintendo en Sony hebben onwaarschijnlijk grote en mooie stands, maar deze en deze video tonen het surround scherm van EA dat iedereen versteld doet staan

‘s Middags vliegen we naar San Francisco, waar ‘s avonds de vooropening plaatsvindt van Supperclub San Francisco, een nieuwe vestiging van de bekende Amsterdamse hotspot. Ik heb vijftig Amerikaanse ondernemers uitgenodigd, vooral snelle groeiers die al succesvol waren met een vorig bedrijf. Vijfenentwintig zijn gekomen. Paul Römer van Endemol en Paul Molenaar van Ilse (Startpagina, Nu.nl), Mike Maples (ex-directeur van Microsoft), managers van Google, Tivo, Real Networks, Netflix, Six Apart en CNN, iedereen praat er met elkaar. Deze steden klikken op alle fronten: burgemeester Cohen gaat na afloop van het Supperclubfeest niet naar het hotel, maar met zijn ambtsgenoot Newsom van San Francisco naar een concert van Lenny Kravitz.



Een relaxte stropdasloze burgemeester Cohen biedt een schijnbaar weinig gewende vertegenwoordigster van San Francisco een Amsterdammertje aan als geschenk



Supperclub San Francisco lijkt qua sfeer op die in Amsterdam, met een forse dame op een schommel...



...en een meneer die er om onduidelijke redenen groot genoegen in schept om stenen te stapelen op de late avond


Donderdag

Het ochtendprogramma begint zoals elke dag weer om 8 uur, vandaag met een spetterend betoog van Brewster Kahle van de Internet Archive. Daarna is de delegatie te gast bij weblogbedrijf Six Apart, waar een boeiend gesprek ontstaat over de voors en tegens van webloggen. ‘Er gebeurt iets vreselijks met me,’ fluistert burgemeester Cohen me in het oor; ‘ik vrees dat ik ook een weblog moet beginnen.’ Beter kan het verschil tussen Los Angeles en San Francisco niet worden geillustreerd. Waar LA kant en klare entertainmentprodukten produceert voor wereldwijde verkoop, ontwikkelt San Francisco de technologische hulpmiddelen waarmee mensen wereldwijd zichzelf en hun organisatie kunnen verder helpen. ‘s Middags gaat de delegatie naar Google en morgen nog naar technologiegigant Cisco, dat zijn Europees hoofdkwartier in Amsterdam heeft, maar omdat een vriend van ons trouwt vliegen Duncan en ik donderdagmiddag terug naar Amsterdam met enige pijn in ons hart. De groep Amsterdammers is oprecht ambitieus en open gebleken, zelfs de gespekzoolde die ons voor jeugdbende aanzag, en het is duidelijk dat Amerika voor ons open staat als we maar gericht en herhaaldelijk dit soort acties ondernemen.



Duncan Stutterheim (ID&T) en Paul Molenaar (Ilse Media) met Ginger Tulley van Six Apart



Wie zei ook weer dat Apple geen rol speelt in het bedrijfsleven?

zondag 22 mei 2005 - 6:43 uur | rubriek: Van alles


« 

Dressed to impress   In memoriam

 »


I'm amazed to the see exactly what this small group is up to over in the US. Of course, a lot of negative thinking back in Amsterdam will point fingers at politicians saying why are they spending money on a holiday in LA and what could they possibly achieve as the track record so far has been mixed(ask me about that later, this not a finger pointing post). But i am pleasantly suprised and think that this is the right move to make to put Amsterdam on the map in California to build ties and create business opportunites. I see Cohen and co. trying their best to get up to speed on marketing Amsterdam, and working to integrate the shift in social media into their strategies. Cool that they used the Supperclub as a stage to pitch from. Would like to see the outcome, and also see Cohenn blogging, if he had the time.

Would like to hear a U.S. reaction to this visit. What do they make of a visiting mayor? What is in it for them? Any deals inked out between cities? Could we have a visa agreement so Amsterdammers could go and work in companies in the US and visa versa? New business for any of the business partners? What worked, did not work?

james burke (ip:62.163.187.33) 22 mei 2005 - 10:22 uur


A inpriring journey it surely was! Not only because of the content in LA en Silicon Valley, but foremost because of the unique mix of participants with settled executives combined with young trendy Amsterdam based entrepeneurs. I did not experience a watershed that is because as a 54 years young executive I refuse to accept watersheds at all and that is why I joined you at the table during the seminar the first morning.......without wearing a tie.
Enjoyed your company and looking foreward creating new or additional events in the RAI venue together with you and with other participants of this succesful 'I amsterdam journey'.

Hans Bakker (ip:84.80.192.169) 22 mei 2005 - 13:49 uur


@James Burke: If you could read my posting, I assume you can also follow the rest of the comments on my posting which I would like to keep in Dutch, if it's alright with you. It wasn't a small group, by my definition, we were with over 50 people. It's definitely true that one single trip like this does not lead to any concrete deals or partnerships, people in the LA area made that clear to us: "once you're gone, we'll forget you." It's up to the Amsterdam delegation to make sure we are a continuous presence on the West Coast, and that US companies that expand into Europe think of Holland as their gateway to Europe like Cisco has done. And hopefully we can also leverage the new contacts into better relationships between our universities and US institutions. A third part of our approach should be that more Dutch entrepreneurs have the guts to expand into the US, like Moshi Moshi is doing, hopefully followed by enterpreneurs from our IT industry.
@ Hans Bakker: dag interim-burgemeester, leuk dat u mijn weblog heeft weten te vinden! Ik vind het zelf absoluut een betere trip dan ik vooraf had verwacht. We moeten binnenkort zeker afspreken, we weten elkaar te vinden...

Michiel Frackers (ip:82.93.48.40) 23 mei 2005 - 2:49 uur


Dit is geen reactie op het reisverslag, maar ik zou graag in contact komen met Michiel Frackers om evt. een interview te doen... Ik kan nergens contactgegevens vinden dus probeer ik het op deze manier. Zou u mij alstublieft willen mailen? B.v.d.

Jan-Harmen (ip:145.18.112.115) 23 mei 2005 - 14:05 uur


mijn mailadres is jhmeijerink@gmail.com

Jan-Harmen (ip:145.18.112.115) 23 mei 2005 - 14:07 uur


Michiel,

Knap van je dat het allemaal zo snel op je Blog staat! Dank voor je positieve bijdrage aan onze trip. Ik hoop nog veel met je te werken. Tot 23 juni op onze reunie, waar we gaan werken aan de follow-up, want we hebben nog veel te doen in Amsterdam. Saskia, EZ Amsterdam

Saskia (ip:82.168.231.120) 23 mei 2005 - 16:20 uur


"Ik heb vijftig Amerikaanse ondernemers uitgenodigd, vooral snelle groeiers die al succesvol waren met een vorig bedrijf."

Frackers, ik ben erg nieuwsgierig naar je selectiecriteria.

Kalief (ip:62.59.26.82) 24 mei 2005 - 23:20 uur


Heel erg leuk om te lezen zo tussen het leren van tentamens in. Wanneer komt er nou eens een leuk programma over weblogs op TV? (of meot het een geheimpje blijve?)

jonathan (ip:62.221.226.40) 25 mei 2005 - 2:03 uur


@Jan-Harmen:
Nieuw in journo-land? Regel 1: zoek je de beheerder van een website, neem dan het website-adres, plak er het woord 'info' voor (dus info(at)frackers.com, en 99,9% van de tijd komt het aan bij El Jefe.
Lukt dat niet, dan Regel 2: surf naar www.sidn.nl of (in het geval van .com., .org, .net, whatever) naar www.register.com, vul de naam van de site in bij de WHOIS Lookup, klik op 'search' et voila.

Kaj (ip:217.194.106.42) 25 mei 2005 - 14:30 uur


Methode 1 werkt zeker Kaj, maar eh, wat denk je dat de kans is dat je met "regel 2" mijn telefoonnummer krijgt? Niet zo groot... Jan-Harmen had me op zijn manier toch redelijk snel te pakken ;-)

Michiel Frackers (ip:82.93.48.40) 25 mei 2005 - 16:16 uur


Overigens, @ Kalief: om uit te vissen welke startups snel groeien en op termijn richting Europa zouden kunnen komen, heb ik uiteraard een zeer onverantwoorde methode gehanteerd. Ik heb 5 vrienden in Silicon Valley, waaronder de mede-oprichters van HotWired, Marimba en Listen.com, een mailtje gestuurd en hen gevraagd wie zij zouden willen uitnodigen. Zo kwamen we aan vijftig namen. Het is typisch Silicon Valley en ons kent ons, maar zo gaat dat; geen enkele top vc heeft ooit geinvesteerd in een bedrijf die niet via een bekende werd aangedragen.

Michiel Frackers (ip:82.93.48.40) 27 mei 2005 - 2:50 uur


In your introduction you mention about visiting colelges. In your review i do nto find anything about this. Did you spend too much time partying and skipped this part or was it not interesting (read: sexy) enough to write about this?

mike (ip:222.152.90.37) 28 mei 2005 - 14:53 uur


Hi Mike, there were representatives of colleges from the LA area present in the Tuesday morning seminar in LA. And half of the delegation (including mayor Cohen and mayor Jorritsma, and obviously almost all of the representatives from our universities that were in the delegation) flew to San Francisco on Wednesday morning to visit Expression, the new media school in Emeryville. From what I understood that visit was a smashing success, but I wasn't there so I couldn't post about in my personal travel diary. I stayed behind to visit the E3 since I have been to Expression several times in the past.

Michiel Frackers (ip:82.93.48.40) 29 mei 2005 - 5:50 uur


Reageer




Gegevens bewaren?