Zonsopgang in het Vondelpark, dag van het referendum, 1 juni 2005

 

 

zondag 29 mei 2005

Favoriete websites in het FD

In de weekendbijlage Persoonlijk van het FD mocht ik vandaag figureren in de rubriek 'de favoriete websites van'. Redacteur Hanno Bakkeren maakte een samenvatting van het email interview dat hij afnam maar wederom heeft het FD het artikel niet online gezet. De logica om een artikel dat 'de websites van' heet niet online te zetten snapt waarschijnlijk alleen de marketing manager van het FD. Ergens tussendoor maak ik ook de naam bekend van mijn webloguitgeverij: het wordt de Small Media Group (nog geen site). De totale tekst van het interview staat hier.

Hoe ben je daar zo in verzeild /geďnteresseerd geraakt? Wie af wat heeft jou geďnspireerd en waarom?

Toen ik in San Francisco woonde, tot eind 2001, kwam ik erachter dat ik via weblogs een beter beeld kreeg van wat er in Nederland speelde, dan via de websites van de traditionele media zoals omroep.nl en de krantensites. En dan vooral via de weblogs van Adam Curry en de jonge journalist Tonie van Ringelestijn, maar ook Retecool vond ik grappig. Toen er eind 2002 steeds eenvoudiger software beschikbaar kwam om weblogs te maken kreeg ik het idee om een webloguitgeverij te beginnen. Maar eerst wilde ik er zelf meer over leren en dus ben ik begin 2003 voor Quote Media begonnen met het weblog Quotelog, waarvoor toen zes journalisten aan de slag gingen waaronder genoemde Tonie. En vanaf eind 2003 ben ik zelf gaan loggen over media, technologie en innovatie. Sinds een paar maanden wordt de reclameruimte op frackers.com geexploiteerd door VNU. En vanaf deze zomer komen de eerste weblogs uit van Small Media Group (site in de zomer online), waarvan het weblog van Georgina Verbaan eigenlijk de eerste is. De markt is er nu rijp voor, dat wil zeggen dat er nu genoeg interessante mensen zijn die willen loggen en er langzaam voldoende vraag ontstaat van adverteerders, zoals de overeenkomst voor mijn eigen weblog met VNU illustreert. Mijn rol is die van uitgever, dus ik probeer de balans te vinden tussen de makers (journalisten en bekende mensen) en de commercie (vooral die listige reclameverkopers).


Wat zijn je favoriete weblogs en waarom?

Zakelijk Beyond VC, Venture Blog en Deep Green Crystals, omdat die een goed inzicht geven in de meningsvorming van venture capitalists bij het investeren in en besturen van startups. In Nederland volg ik onder andere Marketingfacts, Frankwatching, Frankly en R-Win.

En privé is Boing Boing mijn favoriete weblog, een mooie combinatie van zinnige en onzinnige onderwerpen, maar nooit saai. Er is nog geen Nederlands weblog dat ik zo gevarieerd vind, dus het is een uitdaging om zoiets te gaan maken...


Waar moet je zijn als je er meer over wilt leren?

Ik zou kijken op Typepad, waar je stap voor stap ziet hoe je een weblog kunt aanmaken, wel tegen betaling. Op Web-log.nl en Blogger kan dat gratis, maar dat zijn minder goede en minder gebruiksvriendelijke diensten.

Elk bedrijf dat in de laatste 10 jaar te maken heeft gekregen met internet, zal te maken krijgen met weblogs. Je moet de weblogs over je bedrijfstak in elk geval volgen. En mensen die een extern georienteerde positie hebben in hun onderneming zouden een publiek weblog moeten beginnen, zoals topman , terwijl mensen die vooral 'intern' werken (zoals ontwikkelaars) alleen voor medewerkers toegankelijke weblogs zouden moeten beginnen, zoals gebeurt bij IBM, Disney etc.

Als je wilt beginnen met een werk weblog, zou ik aanraden eerst een privé weblogje te maken om er gevoel voor te krijgen. Kan over een hobby zijn of over je gezin, het gaat er dan puur om handigheid te ontwikkelen voor de lengte van de zinnen, de verhouding tekst en foto's etc.

Een privé moblogje (met foto's) kan vooral bestaan uit foto's, terwijl een zakelijk weblog meer analytisch en dus meer tekstueel van aard is. Op mijn eigen privé moblog post ik bijvoorbeeld dagelijks een foto die alleen leuk is voor vrienden, familie en collega's, terwijl ik op frackers.com wekelijks een langer stuk schrijf dat puur over werk gaat en meestal analytisch van aard is. Het is een mythe dat webloggen dagelijks moet gebeuren, of zelfs meerdere keren per dag. Dat kan maar hoeft niet.


Wat maakt weblog succesvol? (Do's & don'ts?, wel of geen verkapte commerciele boodschappen?, hoe zorg je voor buzz? etc), liefst weer met een paar voorbeelden ('jouw' quotenet bijvoorbeeld, maar liefst ook een paar andere buitenlandse)?

Een lastige vraag... Een goed weblog wordt gemaakt met enthousiasme, met kennis van zaken, zonder al te veel spel- en tikfouten. Het bevat heldere koppen, de juiste verhouding tussen lange en korte stukken, en tussen tekst en beeld. De artikelen bevatten links naar de bronnen en voor de posting relevante sites. De reactiepanelen worden gezuiverd van reclamepostings en gescheld en de maker reageert binnen een dag op vragen en/of reacties van bezoekers die een directe vraag stellen. Een goed blog is zo een ontmoetingsplaats waarbij de maker discussies aanzwengelt. Commercie wordt duidelijk gescheiden van redactie, niets ergers dan opzichtig gesponsorde weblogs.

Maar er zijn geen harde regels: Boing Boing heeft geen reactiepanelen en vind ik toch het beste weblog. Een ander uitstekend weblog, over marketing, is van Seth Godin, maar ook zonder reactiemogelijkheid hetgeen ik erg jammer vind.

Hoe verdien je er geld mee zonder er een commercieel circus van te maken? (voorbeeld?)

De grote weblogs kunnen reclameruimte verkopen, maar dat zal slechts een handjevol weblogs lukken. De rest moet het stellen met Google Ads, de kleine tekstadvertenties, waarbij Google de blogger betaalt per klik naar de site van de adverteerder. De echte sterren, zoals Georgina Verbaan, kunnen video's aanbieden tegen betaling. De directe omzetmogelijkheden van weblogs worden overschat. Er is geen ander omzetmodel voor weblogs dan voor reguliere internetsites. Daarom kunnen goede loggers beter kijken of ze hun weblog gedeeltelijk of geheel kunnen syndiceren aan grotere sites die wel al het bezoekersverkeer en de adverteerders hebben.


Wordt het belang van bloggen door Nederlandse bedrijven voldoende onderkend?

Nee, uiteraard nog niet, maar dat zal geleidelijk wel gaan gebeuren. Tien jaar geleden moest ik bij Planet bedrijven nog overtuigen van het nut van email, zo zal het met weblogs ook langzaam gaan. De kunst is om goed om te gaan met de technologie- en mediamogelijkheden, en mij valt op dat in de meeste bedrijven mensen nodeloos veel en slecht emailen. Als je met email al niet weet hoe je direct de lezer toont dat het mailtje informatief is, of een gerichte vraag bevat en met welke urgentie, dan moet je je al helemaal niet aan weblogs wagen. Maar volg in elk geval de weblogs die relevant zijn voor je bedrijftak en je eigen functie, en gebruik daarvoor een goede rss-reader zodat je in 10 tot 15 minuten per dag de headlines voorbij ziet komen van de voor jou relevante blogs. Die relevante blogs vind je vanzelf als je eenmaal een goed blog hebt gevonden; volg de links naar blogs die die blogger als relevant kenmerkt en voor je het weet heb je 10 tot 20 goede blogs die je dagelijks even scant, kost per weblog nog geen minuut (doordat RSS altijd in elk geval de headlines toont).

Aan wie zouden we hier een voorbeeld moeten/kunnen nemen?

Sun Microsystems, een groot bedrijf dat weblogs een hele natuurlijke plaats in de organisatie heeft gegeven, zie http://blogs.sun.com/. Senior VP Jonathan Schwartz is het beste voorbeeld van een goede corporate weblogger; relevant, eerlijk en toch niet opzichtig promotioneel. Juist daardoor doet hij meer voor het imago van Sun dan een advertentiecampagne. Ook aardig is Boeing's Randy Beseler.

Zoals ik in dat eerdere mailtje al schreef, is hier naar mijn idee nog weinig aandacht geweest voor het diepere belang van bloggen: het gaat nog vaak over advertentie-inkomsten (zoals bij artikelen over Quotenet), maar eigenlijk nauwelijks over marketing/communicatiekansen, groeiende macht/mondigheid van consumenten, belang van blog als vervanger van de oude vertrouwede cv, etc. Hoe zie jij dat? Ik weet bijvoorbeeld dat Microsoft onder het mom if you can't beat them join them, een paar gerenommeerde bloggers op de loonlijst heeft staan, die volledig vrij zijn om zich kritisch uit te laten over de eigen Microsoft producten. Ken jij die blogs? Wat vind je ervan? Zijn er meer voorbeelden?.

Er is een aardig artikel van USA Today over deze materie. Ik vind dat de Economist nogal is doorgeslagen is met de bewering dat je weblog belangrijker wordt dan je cv: uiteindelijk vind ik het feit dat een verkoper zijn targets altijd haalt belangrijker, dan dat het een goede weblogger is. Feit is wel dat goede webloggers, waar ik mezelf onbescheiden maar even toe reken, invloedrijker zijn dan bijvoorbeeld topmanagers. Een voorbeeld: in mijn tijd bij Planet en BitMagic werd ik vaak, ook omdat ik snel spreek, verkeerd geciteerd door journalisten. Heel vaak kon ik mijn visie op het medium niet op de juiste manier overbrengen naar het publiek en naar andere media, omdat een journalist toch altijd zijn eigen verhaal vertelt en daar vaak snel een paar quootjes bijzoekt die zijn eigen visie steunen.

Maar door mijn eigen weblog kan ik nu, net zoals Georgina overigens, snel en direct in mijn eigen woorden zeggen wat ik bedoel. Ik merk dat veel journalisten en analisten mijn weblog volgen, zoals met de Versatel-zaak. Verschillende analisten mailden mij met aanvullende opmerkingen en ik zag in de weken daarna mijn argumenten soms bijna letterlijk opduiken in de media, vooral bij de meer analytische beschouwingen die analisten plegen te doen. Een slimme topmanager zou met een goed weblog zijn branche een richting in kunnen sturen, of in elk geval de discussie over bepaalde onderwerpen kunnen aanjagen. Sun doet dat bijvoorbeeld bijna systematisch, als je ziet hoe de Sun-bloggers hun eigen technologie presenteren als uitstekend en herhaaldelijk wijzen op de zwakke punten van Microsoft's oplossingen. Microsoft gaat daar tegenin met eigen webloggers en ook dat werkt goed, zo geeft Robert Scoble Microsoft een menselijk gezicht, traditioneel niet het sterke punt van Microsoft.

zondag 29 mei 2005 - 7:13 uur | rubriek: Media


« 

TomTom is misschien geen Google, maar zeker geen World Online   Hoe de Europese Grondwet internet-style had gekund

 »


Reageer
Gegevens bewaren?
 
 
Onderdeel van het Emerce-netwerk