Coachella 2012

 

 

zondag 29 mei 2005

TomTom is misschien geen Google, maar zeker geen World Online

De succesvolle beursgang van TomTom is een voorbeeld voor ondernemers in de Nederlandse ICT. Harold Goddijn en zijn team bewijzen dat jarenlang hard werken kan leiden tot een groot internationaal succes. Ik ben geen kenner van de markt voor navigatiesoftware, maar het genoemde getal van 26% marktaandeel is, in combinatie met de miljoenenomzetten en de sterke groei, een indicatie van een sterke marktpositie. Corné van Zeijl geeft op IEX een heldere opsomming van de plus- en minpunten van het aandeel TomTom. Door een eindredactiefoutje van IEX staan er louter pluspunten vermeld, maar ik neem aan dat Van Zeijl 'oneigenlijke argumenten' een minpuntje vindt. En hoezeer ik het de mensen van TomTom ook gun en blij ben dat het Amsterdamse bedrijf Nederland internationaal weer eens positief onder de aandacht brengt, hierin ben ik het met Van Zeijl eens: van de 469 miljoen Euro die de beursgang opbracht, ging slechts 125 miljoen Euro naar het bedrijf en liefst 344 miljoen Euro naar de bestaande aandeelhouders. Dat is een verhouding die internationaal, met name in de VS, zeer ongebruikelijk is. Laten we de beursgang van Google ter vergelijking nemen.

Lees verder...

5:31 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (730)


dinsdag 24 mei 2005

Mystery babes

Noem de namen van deze babes die meer verstand hebben van e-marketing dan autostoelen, en maak kans op een originele prijs (nader te bepalen).

8246SnapperMsg4BCD84C8BEB8EE251.jpg

16:44 uur | rubriek: Moblog | Reactie(s) (58)


In memoriam

Arthur.jpg Begin deze maand begon ik een nieuw project bij ID&T waar ik had verwacht dat, zoals in de meeste bedrijven, mensen de kat uit de boom zouden kijken als er een nieuwe wijsneus opduikt. In de voorafgaande maanden had ik daarom al regelmatig rondgekeken in het bedrijf en diverse feesten bezocht, waaronder LuxuRush op Koninginnedag. En in tegenstelling tot sommige ervaringen elders bleek vrijwel iedereen bij ID&T openhartig over wat er goed en fout ging en oprecht geinteresseerd om meer uit de mogelijkheden van internet te halen. De organisator van het LuxuRush feest, Arthur Sabander, ging zelfs een stap verder en spoorde me als ik door de gangen liep hardop aan: "kom ons helpen dan, man!" En om me te enthousiasmeren trok hij mij en een groepje vrienden op LuxuRush letterlijk de hele Heineken Music Hall door, van achter de schermen tot op het podium. Hij viel op als een vrolijke, warme man die met hart en ziel bezig was om met Njoy een compleet nieuw meerdaags festival te ontwikkelen. Arthur Sabander overleed plotseling, afgelopen zaterdag, 21 mei. Drie weken voor zijn Njoy. Er valt niets meer te zeggen dan Duncan al doet: mijn gedachten zijn bij zijn vrouw en kinderen.

En als er een hemel is, worden daar binnenkort veel leukere feesten gegeven.

4:36 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (5)


woensdag 18 mei 2005

Dressed to impress

Na een overvol programma bood de winkel waar de heren Stutterheim,
Gerschtanowitz en blogger dezes de nieuwe PSP kochten, de enige mogelijkheid om nog een stropdas aan te schaffen. Dat was namelijk de aangegeven dresscode voor het bezoek van de delegatie aan de Nederlandse consul in Los Angeles, waardoor Winston G. en Michiel F. met Spongebob Squarepants strop acte de presence gaven. Was erg gezellig, ooit hopen we ook nog te leren wat een consul precies doet. Morgen c.q. straks naar de E3, het is nu 3:50 uur 's nachts dus een poging om serieus te bloggen zal pas bij terugkomst in Nederland plaatsvinden.

12:53 uur | rubriek: Moblog | Reactie(s) (67)


vrijdag 13 mei 2005

Internet business is pure rock'n roll

'Je zit naast twee zussen', glimlachte de steward bij het inchecken. En
daar was geen woord van gelogen: in een vol vliegtuig smaak ik als enige
het genoegen de reis naar New York te mogen maken naast twee Jehova
getuigen. De zusjes delen met mij hun tijdschrift de Wachttoren en ik laat
ze zodirect meekijken met de nieuwe dvd van de Quote Challenge 2004. Deze
gezelligheid maakt de twee uur vertraging al bijna goed.

8219SnapperMsg4BCD84C8BEAA5C341.jpg

15:30 uur | rubriek: Moblog | Reactie(s) (69)


Tip: bijeenkomst Next Stage op dinsdag 17 mei

logonextstage.gif Aanstaande dinsdag 17 mei vindt er wederom een netwerkborrel plaats van Next Stage, het platform waar ondernemers zichzelf voorstellen aan financiers, branchegenoten en potentiele partners en medewerkers. Jort Kelder leidt dit keer de elevator pitch competitie waarbij ondernemers zich in 90 seconden presenteren. De winnaar verschijnt in Quote, op Business News Radio en krijgt begeleiding door de sponsors ter waarde van 3.000 Euro. Indien het op prijs wordt gesteld zal ik vaker melding maken van bijeenkomsten waarbij ik ben betrokken en die ik relevant acht voor de bezoekers van dit weblog. Next Stage is een sympathiek non profit initiatief waar imiddels al vele ondernemers financiering hebben gevonden, vandaar dat ik er onbezoldigd lid ben van de raad van advies, net zoals bij de IPAN en The Other Network. (En ja, als adviseur bij Quote Media, ID&T en de OV-Chipkaart komen er ook geregeld aardige dingen langs maar ik heb geen gratis startplaatsen voor de Quote Challenge, geen gratis OV Chipkaarten en al helemaal geen kaarten voor ID&T's Sensation White. Er worden nog wel audities gehouden...)

5:07 uur | rubriek: Technologie | Reactie(s) (407)


Met Cohen en Co. naar de E3

E3-1.jpg Een van de redenen waarom mijn postings de laatste tijd schaars waren en midden in de nacht verschenen, was de voorbereiding op de handelsmissie van de Amsterdamse regio naar Los Angeles en San Francisco. Doel van het bezoek is Amsterdam onder de aandacht te brengen als aantrekkelijke Europese stad op het gebied van nieuwe media en ICT. En hopelijk steken we er ook nog wat van op. Er staat o.a. een seminar gepland waarvoor vertegenwoordigers uit de nieuwe media-sector in LA zijn uitgenodigd, maar naast de opening van de Supperclub San Francisco door de burgemeesters Cohen en Newsom is het bezoek aan de E3 op voorhand het hoogtepunt van de reis. En in San Francisco zal Mena Trott van Six Apart aan het bonte gezelschap (politici, ambtenaren, universitaire afgezanten en ondernemers) uitleggen waarom de burgemeesters Cohen en Jorritsma eigenlijk niet zonder weblog kunnen. Afhankelijk van de kwaliteit van het avondprogramma zal dit weblog ongeregeld verslag doen van de reis, als voorloper op een persoonlijk reisverlag dat in het FD zal verschijnen. Maar eerst een weekend cultuur.

3:46 uur | rubriek: Van alles | Reactie(s) (66)


Nieuw moblog op dit Kladblog

sphone_600_overview_pp01_lg.jpg De vorige posting was de eerste in een nieuwe categorie op dit blog, de categorie moblog. Die term doet vooral aan mafia denken, maar op dit weblog is het bedoeld om soms, veelal onderweg, een korte gedachte of hersenspinsel in cyberspace los te laten vergezeld van een foto. Teveel van mijn leven speelt zich af in dorre vergaderkamertjes, en omdat ik met een baggercamera in de Treo werk en sowieso niet kan fotograferen, zal het visueel weinig genieten worden. Kortom, ik heb eigenlijk helemaal geen idee wat het wordt met dat moblog, maar dat had ik met dit weblog sowieso niet en dat gebrek aan visie blijkt uitstekend te werken.

3:41 uur | rubriek: Moblog | Reactie(s) (49)


Wakkere studenten

Kort maar hopelijk krachtig gastcollege op de Hogeschool van Amsterdam
gegeven. Een zaal vol studenten om 8:30 uur, op de UvA in mijn tijd was het science fiction geweest. Hopelijk blijken deze studenten later in de praktijk net zo wakker als deze morgen.

8210SnapperMsg4BCD84C8BEA9B18F1.jpg

3:22 uur | rubriek: Moblog | Reactie(s) (62)


vrijdag 6 mei 2005

Elsevier bereikt dieptepunt

Stel, er stond in de week na de moord op Theo van Gogh op de omslag van Elsevier: "4 filmregisseurs vermoord in Nederland." Of vandaag in de krant: "PSV verslaat Milan met 12-4, AZ verslaat Sporting met 12-6." Dan zou zo'n tijdschrift nooit meer serieus te nemen zijn. Maar deze week meldt Elsevier op de omslag: "Al 60.000 Nederlanders hebben een weblog." Terwijl één zoekactie op Google al dit artikel van Planet Multimedia toont, met het volgende begin:

'250.000 actieve weblogs in Nederland'

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2005

(P7) Ilse Media telt 250.000 actieve weblogs in Nederland. Maar Microsoft zegt dat via MSN Spaces alleen al in Nederland 500.000 weblogs zijn aangemaakt. Dat kwam gisteren naar voren bij het seminar Blognomics op de Tine-beurs in de Rai.

Ilse-directeur Paul Molenaar zegt actieve weblogs te tellen met behulp van de spider van de Ilse-zoekdienst. Ilse-dochter Web-log.nl telt nu 90.000 actieve weblogs, elders staan er nog eens 140.000.

Dus journalist Abe de Vries van Elsevier zit er minstens een factor vier naast. En binnen tien seconden geeft Google toch deze achtergronden en een overzicht van presentaties op Blogonomics, met alle relevante cijfers.

Als de feiten al niet kloppen, wekt het geen verbazing dat het artikel van De Vries er verder niet in slaagt om ook maar één interessant feit of nieuwe invalshoek bloot te leggen, die nog niet in de laatste maanden in de Volkskrant, Telegraaf, FD en NRC is gemeld. Bedroevend, een weekblad dat erin slaagt om minder achtergronden en perspectief te bieden dan de dagbladen. En kom niet met de dooddoener dat webloggen nieuw is voor de Elsevier-lezers, want juist die mensen lezen deze kranten.

Het is onvoorstelbaar dat Elsevier, dat zoveel journalistiek talent in huis heeft, iemand een omslagverhaal laat schrijven die op zijn eigen website meldt dat hij journalistiek actief werd in Servië, 'als verzetsdaad tegen de imperialistische NAVO-bombardementen'. Ik heb daar familie wonen en had mijn eigen bedenkingen bij die bombardementen, maar een journalist die zijn eigen journalistiek ziet als een verzetsdaad biedt weinig vertrouwen in zijn objectiviteit.

Niet elke internetter die een weblog begint is een journalist, net zo min als iedereen met een pen en papier een schrijver is. Maar blijkbaar geldt evenmin dat iedereen die het omslagverhaal van Elsevier mag schrijven, een journalist is. En dat is een dieptepunt.

4:04 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (404)


« april 2005 juni 2005 »