Coachella 2012

 

 

woensdag 1 juni 2005

Hoe de Europese Grondwet internet-style had gekund

De voornaamste reden dat Nederland vandaag tegen deze Grondwet (waarom is dat met hoofdletter eigenlijk?) gaat stemmen is niet de toetreding van Turkije, de dure Euro of angst overlopen te worden door de grote landen. De reden is dat bijna iedereen het idee heeft dat er iets wordt geritseld waarop niemand grip heeft en dat we niet eerlijk en volledig worden voorgelicht over de voor- en nadelen. Zoek op Google op europese grondwet en als eerste resultaat verschijnt de site www.grondweteuropa.nl met deze tekst:

Deze website is niet uitgebreid getest en geschikt gemaakt voor andere browsers en besturingssystemen. Het is mogelijk dat de vormgeving in die gevallen niet wordt weergegeven zoals bedoeld, of dat sommige functies iets anders of niet volledig werken.

Even gekeken met een andere browser en de site blijkt een initiatief te zijn van PDC Informatie Architectuur in samenwerking met de Universiteit Leiden. Tip voor deze mensen: maak je website net zo toegankelijk als Marktplaats.

De tweede link via Google leidt naar www.grondweteu.nl, de site van de regering. Met tien argumenten voor de grondwet en tien mythes over de grondwet, lekker genuanceerd en gebalanceerd. Vind je het gek dat bloggers gemiddeld nog sterker tegen de grondwet zijn dan de non-wired Nederlanders? Waarschijnlijk hebben deze bloggers net als ik via Google op Europese grondwet gezocht. Ook zo'n afknapper: de Postbus 51 reclame die Google in de Ad Words aan de rechterzijde toont met de tekst 'Hét informatieloket van de rijksoverheid helpt u verder'. Van de wal in de sloot ja, want die site is echt om te janken.

Het had ook anders gekund, want alleen klagen is te makkelijk. Had als regering of, beter nog, als parlement een Wiki gemaakt over de grondwet. Met per artikel een uitleg die in normale taal de consequenties, volgens voor- en tegenstanders, beknopt samenvat. Links naar weblogs van de verschillende partijen en organisaties die voor- en tegen het betreffende artikel zijn. Frankwatching heeft als nauwgezet volger van alle communicatiemogelijkheden vast allerlei gedachten over hoe het beter had gekund. Het is te gek voor woorden dat Sargasso een beter overzicht geeft van de grondwet dan onze regering, ons parlement en onze voorlichtingsinstanties. Binnenkort vindt er een informeel diner plaats met premier Balkenende en verschillende mensen uit de creatieve industrie, waaronder uw blogger ondanks eerdere postings zoals deze, en ik denk dat het wel gaat lukken met de gespreksonderwerpen.

2:33 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (71)


« 29 mei 2005 2 juni 2005 »