Coachella 2012

 

 

maandag 30 januari 2006

Webloguitgeverij is teamwork zonder aanvoerder

Op 2 november schreef ik over Small Media Group, mijn nieuwe webloguitgeverij die al heel lang bijna van start gaat. De eerste plannetjes en schetsen dateren nog uit 2003 van de hand van projectmanager Anneloes Jenneskens, die naar eigen zeggen vervolgens de voortgang frustreerde omdat ze haar "zwangerschapsproject niet onder de negen maanden gemanaged kreeg." Vervolgens werd Anneloes ziek en ik druk met andere dingen. Loes knapte op en eind 2004 kwam het weblog van Georgina Verbaan online, bedoeld als eerste stap maar uitgemond in een ware mediahype. Vanaf april 2005 zijn Anneloes en ik pas serieus begonnen aan Small Media Group, totdat Anneloes in juli weer ziek werd en uiteindelijk in november overleed.

Sindsdien ervaar ik dit project met gemengde gevoelens en is het eigenlijk alleen te danken aan een bijna onuitputtelijke lijst mensen die hebben geholpen, dat Small Media Group morgen onze eerste drie weblogs van dit jaar online brengt. Als ik mensen noem vergeet ik er zeker teveel, maar onvermeld mag niet blijven dat XS4ALL's Simon Hania en Dennis de Smidt op het laatste moment de domeinregistratie corrigeerden, dat Vincent Houwert en zijn team bij True de hosting regelen, dat Paul Faas, Guido Eijrond en de multitalenten van Holland Centraal de complete videoprodukties verzorgen met hulp van Erik-Jan Slotboom van On The Timeline en dat Sigfrid van Driel en Impressive Arts hun bedrijfsnaam eer aandoen met de designs. Maar bovenal gaat mijn oneindige dank uit naar Marleen Zachte van Qint, die met Niels 't Hooft, Vincent Leeuw, Debby Rijnbeek en Bart Breij ( Bashers.nl), Sjoerd van Stokkum ( Petrolhead.nl) en Pieter Jouke, Arjen Lubach en Edo Schoonbeek ( Buro Renkema) onvoorstelbaar hard en vakkundig werkt aan een paar hele goede sites. Small Media Group is bedoeld als een collectief van samenwerkende specialisten, maar ik had nooit kunnen denken dat deze gedachte juist in een droevige situatie zo tot leven zou komen.

Mijn bijdrage beperkt zich vooralsnog tot het voorproeven van de catering van de presentatie morgenmiddag. Mail naar info-at-frackers-punt-com als je de hapjes wilt proeven of, desnoods, de blogs en bloggers wilt zien. En nu Galerie Home snel vol loopt, gaan bloggers uiteraard voor ;-)

3:19 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (21)


donderdag 26 januari 2006

Over Web 2.0 en eikel 1.0

Onlangs verscheen een artikel met de kop Hype 2.0 in Fem Business, met ondermeer deze twee citaten van mij: "Als je geld wil van investeerders begin je een leuterverhaal over Web 2.0." En: "Mensen zeggen dat mijn nieuwe blogbedrijf Web 2.0 is. Dan zeg ik: 'Volgens mij ben jij eikel 1.0'." Vorige week kwam Computable met een verhaal van gelijke strekking, eerder deed Webwereld dat. Het gaat me niet om de terminologie of het fenomeen Web 2.0, maar om het feit dat er veel bedrijven zijn die zich twee jaar geleden presenteerden onder de toen even populaire noemer social networking en die zich nu proberen te vermommen als Web 2.0 bedrijf.

Er is op dit moment nog geen echte hype zoals eind jaren negentig, want zover mij bekend worden er geen bedrijven zonder winstdoelstelling voor miljoenen gefinancierd. Financiers kijken nu vrijwel unaniem naar bedrijven die binnen twee, maximaal drie jaar een gezonde winst opleveren. De meeste start ups lukt dat niet, maar dat is de aanvaardbare prijs van innovatie. Het streven is er in elk geval wel en ik zie op dit moment weinig ondernemers die als enig doel hebben om hun aandelen in hun winst- en waardeloze bedrijven te verpatsen.

Lees verder...

1:36 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (460)


donderdag 19 januari 2006

Joop van den Ende en Hubert Deitmers dagen de venture capitalwereld uit

Het persbericht waarmee Joop van den Ende en Hubert Deitmers de oprichting van hun nieuwe venture capital firma bekend maken bevat een opmerkelijke passage:

Nederlandse venture capital fondsen hebben de afgelopen jaren amper risico kapitaal beschikbaar willen stellen voor Media, Internet, Telecom en Technologie. Het Crossmedia Fund van Van den Ende & Deitmers springt in het ontstane gat en zal middels kapitaalverstrekking en begeleiding een actieve rol gaan spelen in de expansie van veelbelovende bedrijven in deze sector.

Van den Ende en Deitmers leggen hiermee de vinger op de zere plek, want de Nederlandse venture capitalwereld blonk de laatste jaren inderdaad uit door afwezigheid in het middensegment, met alle negatieve gevolgen vandien voor het Nederlandse ondernemingsklimaat.

Lees verder...

10:55 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (566)


dinsdag 17 januari 2006

Godcasting: "god op je iPod"

Vanavond bij Twee Vandaag een reportage over één van 's werelds populairste podcasters (al is daar, toegegeven, nog geen groot publiek voor nodig): priester Roderick Vonhögen, mediageniek katholiek. Zijn baas op deze aarde, bisschop Simonis, is zo tevreden over de podcasts en vodcasts van Vonhögen dat hij deze voor vijftig procent vrijmaakte om te godcasten.

Lees verder...

5:08 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (99)


« december 2005 februari 2006 »