Coachella 2012

 

 

woensdag 13 februari 2008

Obama's karakter leidt tot succesvolle internetcampagne, geld en stemmen

CNN meldde zojuist dat Barack Obama voor het eerst sinds de start van de voorverkiezingen meer gedelegeerden voor de Democratische conventie heeft verzameld dan Hillary Clinton. Een belangrijke reden voor dit succes is de wijze waarop Obama via internet donateurs heeft geworven. Precies een jaar geleden schreef ik:

"Zonder heel snel heel goed gevulde campagnekas maakt Obama geen schijn van kans tegen Hillary Clinton in de voorverkiezingen. Obama is op dit moment vooral heel erg Web 2.0 in het opzicht dat hij geld zoekt om verder te komen. Net zoals al die Web 2.0 start ups die het laatste jaar op de stoep liggen bij investeerders."

De Washington Post meldde vorige week dat de email lijst die John Kerry tijdens zijn mislukte campagne in 2004 had verzameld, met groot succes voor Obama is ingezet. Maar in de reacties onder het artikel wordt gewezen op het feit dat de wijze waarop Obama vanaf de start internet heeft gebruikt, met een zeer uitgebreide site, van doorslaggevend belang is gebleken.

Ik denk dat het anders ligt. Ik had nog nooit van Obama gehoord, toen vrienden uit Chicago me een paar jaar geleden vertelden over een lokale politicus die bijzonder was en ooit de eerste zwarte president kon worden, zonder dat zijn ras een rol zou spelen. Vlak daarna was ik op vakantie in Hawaii, toen mensen daar me precies hetzelfde vertelden over een 'local boy' die het heel ver zou gaan schoppen. Pas twee jaar geleden kwam ik erachter dat die Hawaiiaan, zoals ze hem daar zien, en die man uit Chicago, zoals zij hem daar zien, dezelfde persoon zijn.

The Honolulu Star Bulletin schrijft: 'Obama also would be the first president born and raised in Hawaii.' Maar Hillary Clinton groeide op in een buitenwijk van Chicago en vrijwel niemand in Illinois die zich dat nog herinnert. Vraag ze wie hun meest succesvolle lokale politicus is en ze zullen senator Obama noemen.

Obama wint niet dankzij internet of een mailinglist. (Hoewel internet marketeers van het type 2.0 dit keer terecht zullen concluderen dat authenticiteit op internet het best werkt.)

Maar met evenveel geld en tv-spotjes zou Hillary Clinton of een andere politicus niet hetzelfde enthousiasme opwekken. Obama wint omdat heel veel mensen in hem iets zien waardoor ze willen geloven dat hij een van hen is.

2:47 uur | rubriek: Media | Reactie(s) (36)


donderdag 7 februari 2008

Gaat een Welshman Yahoo redden?

Hij is een van de rijkste Welshmen, heeft 23 relaties op LinkedIn, staat bekend als verlegen op het randje van mensenschuw en kan de redder van Yahoo blijken: venture capitalist Michael Moritz.

Geen bekende naam in Europa, maar Time zette hem in de Time 100 als een der belangrijkste mensen van deze tijd en Forbes plaatste Moritz vorig jaar zelfs op 1 in de Midas List, de lijst met de beste investeerders. ( Hij staat nog steeds op twee.)

Moritz investeerde in 1999 12 miljoen dollar in Google namens Sequoia Capital, een investering die ongeveer duizend keer over de kop ging en op dit moment ongeveer 12 miljard dollar waard is (24 miljoen aandelen voor 500 dollar per stuk). Zijn eigen winst op deze investering ligt naar schatting ergens rond de 750 miljoen dollar. ( En daar woont hij leuk van in San Francisco.)

Het aardige is echter dat Moritz in 1994 investeerde in de koning van het pre-Google tijdperk: Yahoo. Moritz is de link tussen Yahoo en Google, zoals hij dat eerder was tussen Google en het meest waardevolle internetbedrijf sinds Google. Inderdaad, Moritz was ook investeerder in YouTube. En hij speelde een cruciale rol in de biedingsoorlog waarbij Google uiteindelijk YouTube overnam, en niet Microsoft.

Lees verder...

0:41 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (2)


zaterdag 2 februari 2008

Waarom de overname van Yahoo door Microsoft een mislukking wordt

De eventuele overname van Yahoo door Microsoft wordt een mislukking. Dat Microsoft 44 miljard dollar over heeft voor Yahoo verandert niets aan het feit dat ze op online advertising gebied apart, noch samen, een serieuze concurrent vormen voor Google. Twee blinden zien samen niet beter dan alleen.

Lees verder...

1:45 uur | rubriek: Economie | Reactie(s) (1135)


« januari 2008 maart 2008 »