Coachella 2012

 

 

dinsdag 23 februari 2010

True Tuesdays afl. 4, Mike Gifford: 'Microsoft wint van Apple'

Waren we vorige week te gast op het dakterras van een penthouse met fenomenaal uitzicht over de skyline van San Francisco, deze week zitten we dieper in Silicon Valley. In een kast, om precies te zijn.

Van computers tot horloges?
Het is een kast annex vergaderkamer van de nieuwe startup van Mike Gifford, de ongekroonde hardwarekoning van Silicon Valley. Want zo mag je worden genoemd als je aan de wieg hebt gestaan van de Sparcstation bij Sun en de Xbox bij Microsoft, de hardware van de Macintosh-lijn bij Apple hebt gerund, een bedrijf hebt verkocht aan Dell en tussendoor nog kans zag een bedrijf in scanners naar de beurs te brengen. Gifford is weer begonnen aan een nieuw avontuur in een onooglijk kantoortje met flikkerende tl-balken. Na computers, scanners, set top boxes, spelcomputers en MP3-spelers te hebben gemaakt, gokken wij erop dat Gifford's nieuwste knutselwerk nog dit jaar gaat resulteren in een nieuw horloge met wifi-verbinding. Alleen geeft hij dat niet toe, geheel in de stijl van Silicon Valley.

Hardware guy
In de eerste video vertelt Gifford over zijn wonderlijke carriere, die hem langs vier van 's werelds grootse computerbedrijven voerde. Deze is alleen aanbevolen voor liefhebbers van werk in het walhalla van de technologie.

'Ik zou wedden op Microsoft'
In de tweede video vertelt Gifford over het verschil in innoveren bij startups en grote bedrijven, de reden van de geheimzinnigheid en stealthnamen bij nieuwe projecten en voorspelt hij de winnaar in de strijd om het digitale huis: Microsoft, met een doorontwikkelde versie van de Xbox.

Lees verder...

9:59 uur | rubriek: Video | Reactie(s) (495)


dinsdag 16 februari 2010

True Tuesdays afl. 3, Mark Bernstein over nieuws: 'weblogs polariseren de samenleving'

True Tuesdays aflevering 3: Mark Bernstein

CNN was het eerste grote mediabedrijf dat internet gebruikte als volwaardig medium met streaming audio en video, een mobiele website en nieuws in meerdere talen. Verantwoordelijke man was Mark Bernstein, die inmiddels een boekenuitgeverij is begonnen en de versplintering van media met enige zorg beziet: 'we kiezen onze eigen media, waardoor je nooit meer de mening van anderen hoort.'

Hundreds of Heads
Bernstein werkte vrijwel de gehele jaren negentig bij het imperium van Ted Turner. CNN groeide in die periode uit tot 's werelds grootste nieuwsmedium. Tijdens de internethype van 1999 stapte Bernstein over naar Springstreet, een huizensite die kort na zijn komst naar de beurs ging. Het werd een korte maar lucratieve periode voor Bernstein, die de mogelijkheid zag zijn eigen media bedrijf te beginnen: Hundreds of Heads, een uitgeverij gespecialiseerd in adviezen die via crowdsourcing worden verkregen. Bernstein is optimistisch over de overlevingskansen van goede kranten en serieuze nieuwsmedia, hij prefereert nauwkeurigheid boven snelheid bij nieuws en is bezorgd over de toenemende polarisatie van de samenleving: 'mensen vinden het leuker om naar geschreeuw te kijken, dan naar elkaar te luisteren.'

Lees verder...

10:12 uur | rubriek: Video | Reactie(s) (57)


dinsdag 9 februari 2010

True Tuesdays afl. 2, Daniel Brusilovsky: 17-jarig wonderkind ontslagen wegens omkoping

True Tuesdays aflevering 2: Daniel Brusilovsky

De 17-jarige scholier Daniel Brusilovsky is bekend geworden als directeur van een snelgroeiend internetbedrijf, telt ruim 300.000 volgers op Twitter en schreef voor 's werelds populairste technologiesite. Tot afgelopen donderdag, toen hij werd ontslagen wegens het aannemen van een computer voor een positieve recensie.

Wonderkind
De wereld leek aan zijn voeten te liggen. Terwijl de meeste pubers hun ouders amper een bijdrage weten af te troggelen voor hun klassenavond, organiseerde Brusilovsky zaterdag nog zijn eigen congres in het kantoor van sponsor Google in San Francisco. Vorig jaar kreeg het wonderkind op zijn weblog nog vele goedbedoelde adviezen na zijn vraag: moet ik gaan studeren? In zijn bijzondere geval leek dat een lastig vraagstuk. Toen Daniel Brusilovsky op zijn veertiende begon met een podcast over Apple produkten, had hij nooit kunnen bedenken dat hij nog voor hij meerderjarig was zou zijn uitgegroeid tot een vooraanstaand Apple-watcher. Apple nodigde hem uit voor alle belangrijke presentaties en mede daarom vroeg vorig jaar Techcrunch, 's werelds grootste techblog, of hij voor het blog wilde gaan schrijven. Brusilovsky had intussen zijn eigen bedrijf Teens in Tech opgericht, een weblog-netwerk voor tieners.

Omkoping?
Afgelopen donderdag veranderde alles voor Brusilovsky, toen Techcrunch-oprichter Michael Arrington bekend maakte dat hij een 'minderjarige stagiair' had ontslagen en diens artikelen van de website had verwijderd. De aanklacht: het aannemen van een computer in ruil voor het schrijven van een positieve recensie over een bedrijf. Iedereen in de internetwereld wist op welke medewerker, want zo werd Brusilovsky altijd genoemd tot zijn ontslag, Arrington doelde. Op zijn eigen weblog erkende Brusilovsky geen schuld, maar zei hij cryptisch, wellicht ingegeven door zijn advocaat, dat er 'een grens is overschreden'. En ondanks het feit dat hij in dit interview alle aantijgingen van Techcrunch ontkent, zal Brusilovsky's naam nu voor altijd zijn verbonden aan dit vermeende omkoopschandaal. En dat alles over een Macbook Air. Hopelijk leert Brusilovsky van dit inmiddels veelbesproken incident en zien we hem terug in de internetwereld.

Hart in aktie
Toen we Brusilovsky twee weken geleden spraken in een speciale Hart in Aktie-achtige aflevering van True Tuesdays, wilden we hem op het hart drukken zo lang mogelijk van zijn jeugd te genieten. Inmiddels is de video door het laatste nieuws achterhaald, maar misschien daarom juist relevanter.

Lees verder...

10:17 uur | rubriek: Video | Reactie(s) (64)


maandag 1 februari 2010

True Tuesdays afl. 1, Janpieter Scheerder over Silicon Valley: 'Nederland heeft zoveel talent, maar weinig geduld'

True Tuesdays aflevering 1: Janpieter Scheerder

Janpieter Scheerder is waarschijnlijk de meest succesvolle Nederlander in Silicon Valley, waar hij al bijna 30 jaar woont. 'Want in Nederland kon ik geen computers bouwen.' Daarom vertrok Scheerder naar de VS, waar hij voor computerbedrijf Data General storageprodukten ontwikkelde onder de naam Clariion, die ondanks de verkoop van Data General aan EMC nog altijd onder die naam worden verkocht.

Zijn vriend Ed Zander, de latere COO (onderbaas) van Sun Microsystems en CEO (eindbaas) van Motorola, haalde hem naar Sun. Bij dit icoon van Silicon Valley ontwikkelde Scheerder het besturingssysteem Solaris en klom op tot baas van Sunsoft, de softwaredivisie van Sun. In die functie werkte Scheerder nauw samen met legendarische oppertechneuten als Bill Joy en Sun CTO Eric Schmidt, de huidige CEO van Google. Ondanks de recente verkoop van Sun aan Oracle zal Solaris net als Clariion nog jaren wereldwijd worden gebruikt. Zo draaien miljoenen websites op Suns met Solaris.

Geen geraniums
Scheerder verkreeg als hoge functionaris veel aandelen Sun, die hij tijdens de technologieboom van eind jaren 90 dermate goed verkocht dat hij in 2001 vrijwillig met pensioen ging. 'Genoeg is genoeg', aldus Scheerder. In Silicon Valley ga je dan niet vissen, biljarten of achter de geraniums, maar betekent pensioen een nieuw leven als investeerder en adviseur van startups.

VMware
Een van zijn eerste investeringen was gelijk raak: softwarebedrijf VMware werd al snel gekocht, opnieuw door storagegigant EMC, voor liefst $635 miljoen. Als kleine aandeelhouder werd Scheerder gedwongen zijn aandelen tegen zijn wil te verkopen, 'want ik dacht dat het bedrijf veel meer waarde had.' Scheerder kreeg zijn gelijk toen EMC in 2007 VMWare naar de beurs bracht in wat Fortune de ' meest intrigerende beursgang sinds Google' noemde. Lees hier een hilarisch relaas over de dag van die beursintroductie.

20 miljard
Inmiddels is VMware bijna $20 miljard waard, dus Scheerder kreeg heel duur zijn gelijk. Ongetwijfeld denkt een van de oprichters van Sun, Andy Bechtolsheim, er ook zo over. Hij investeerde net als Scheerder al heel vroeg in VMware, alleen had de Duitser al niet zoveel meer te mopperen sinds hij als een van de eersten investeerde in een ander softwarebedrijfje een paar kilometer verderop; Google. De $100,000 die Bechtolsheim daarin investeerde werden zo'n $1,5 miljard waard.

Nieuw-Zeeland
Waar Bechtolsheim nog 18 uur per dag werkt, doet Scheerder het rustiger aan. Hij is bewust uit Silicon Valley verhuisd naar Carmel, het kuststadje bij Pebble Beach waar Clint Eastwood ooit burgemeester was. Scheerder spendeert de helft van het jaar in Nieuw-Zeeland ('leuke mensen') en houdt doorgaans zo'n 10 investeringen tegelijkertijd. Op dit moment zit hij onder andere in Black Duck (software voor software-ontwikkelaars), Virtuallogix ('soort VMware, voor de mobiele telefoon') en Collectrium, een marktplaats voor kunst.


Lees verder...

10:00 uur | rubriek: Video | Reactie(s) (188)


« januari 2010 maart 2010 »