Coachella 2012

Michiel Frackers bio
 
michiel.jpgIk ben geboren (1968) en opgegroeid in een leuke buurt in Amsterdam-West, die in hoog tempo minder gezellig is geworden. Mijn ouders plantten me daarom snel op het Ignatius Gymnasium in Zuid, daarna studeerde ik communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In dat kader bracht ik ook een jaar door aan de San Francisco State University in de VS, waar ik in aanraking kwam met nieuwe media. Dit onderwerp trok mijn belangstelling en ik studeerde samen met mijn studievriend Frans Straver af op een onderzoek naar de acceptatie van interactieve media op de consumentenmarkt. (Die scriptie schijnt inmiddels geld waard te zijn: uiteraard niet door de inhoud, die was zeer matig, maar door de omslagfoto van de nu gelauwerde fotograaf Morad Bouchakour.) Op basis van de onderzoeksresultaten begonnen we eind 1993 aan een plan voor wat uitgroeide tot Planet Internet. Zomer 1994 vond ik KPN en Quote Media bereid toe te treden als aandeelhouder, later gevolgd door De Telegraaf en Wegener.

Planet Internet bood als eerste internetprovider toegang tot internet tegen lokaal tarief door heel Nederland en groeide binnen een jaar uit tot Nederlands grootste internetbedrijf. Na het succes van Planet Internet begon ik met een aantal collega's BitMagic, met de bedoeling om vanuit Nederland de Amerikaanse markt te bestormen. Na initieel succes en lovende artikelen in de New York Times en de Wall Street Journal, lukte het niet om in een snel verslechterend klimaat voldoende financiering aan te trekken en moesten we de deuren sluiten. Ik besloot mijn ervaringen bij Planet Internet en BitMagic op papier te zetten en eind 2001 verscheen bij uitgeverij Vassallucci 'Op zoek naar de Heilige Graal'. Raoul Heertje omschreef het als 'een van de meest bijzondere boeken van het jaar. Echt waar!' Links naar andere recensies van NRC, Volkskrant, Parool, Trouw, Revu, VPRO etc. staan hier.

Na in 2002 een jaartje te hebben genietsnut ben ik sinds 2003 als adviseur verbonden aan verschillende organisaties, variŽrend van startups (uit Nederland en de VS) en een Amerikaanse multinational, tot (semi)overheidsinstellingen. Kern is dat ik probeer om zowel met kleine als grote bedrijven te werken, met commerciŽle ondernemingen en non-profit organisaties, met als gemeenschappelijk kenmerk dat het een innovatief project moet betreffen. Liefst met een raakvlak met telecommunicatie, media of technologie. In 2005 ben ik ook weer begonnen om met partners een aantal bedrijven te starten. Daarnaast treed ik regelmatig op diverse feesten en partijen op om politici, meestal niet van mijn politieke gezindte zoals burgemeester Cohen en premier Balkenende, te souffleren over ondernemerschap en innovatiebeleid. Daaruit zijn vreemd genoeg regelmatig verzoeken voortgekomen om seminars te modereren, zoals het Global Business Forum en het Emerce congres van VNU Business Publications. Tevens ben ik onregelmatig betrokken bij de organisatie van internationale handelsmissies zoals High Tech Connections en Amsterdam Partners. Samengevat:

Nieuwe bedrijven:
  • 2008: 925, 'Nine to five', richt zich primair op werkende mannen. 925 hijgt niet achter de ANP-tikkers aan, maar brengt een eigen mening met eigen invalshoeken voor bezoekers die belangrijker dingen te doen hebben dan zinloos surfen in de baas zijn tijd. 925 pakt het nieuws en de randen van het nieuws, maar is ook een spraakmakend Ďmerk met een mening'. 925 voedt Ďhet gesprek rond de koffieautomaat', maar is behalve ontspannend vooral informerend.
  • 2006: Small Media Group, Nederlands eerste webloguitgeverij met kwalitatief hoogwaardige uitgaves.

Non profit activiteiten: Vroeger: